Zavřít reklamu

Už jen týden nás dělí od úvodní Keynote k WWDC24. Už jen týden nás dělí od události, která může být pro Apple tou nejdůležitější za poslední roky. A je ve finále úplně jedno, že na ní neuvidíme žádný nový hardware. 

Mark Gurman z Bloombergu vydává každou neděli svůj zpravodaj, ve kterém přináší informace zejména ze světa Applu. V tom minulém sice zmínil, jak by společnost mohla na WWDC představit novou Apple TV, nyní to v tom aktuálním ale vyvrací a zmiňuje, že nemáme očekávat žádný nový hardware. Jedinou možností je, že by Apple představil něco s dlouhým horizontem vydání, třeba až na konci roku nebo na začátku příštího, jako tomu bylo s Vision Pro, jinak ale nic. 

Softwarová WWDC opravdu to nevadí 

Vypadá to tedy, že letošní WWDC bude opět jen čistě softwarová, což bude po několika posledních letech opět změna. A rozhodně to nevadí, protože tato událost má být právě o softwaru. Loni jsme se dočkali třeba 15“ MacBooku Air a zejména Apple Vision Pro. Jenže dost dobře tomu bylo možná právě proto, že samotný software neměl příliš čím nadchnout. Letos to má být ale jinak.

 

Apple představuje své systémy odděleně od hardwaru, i když je logické, že s prvním produktem řady Vision ukázal i jeho prostředí a možnosti. Letošní operační systémy ale mají přinést nejen množství změn, ale i jednu zásadní novinku, tedy umělou inteligenci společnosti. Společnost ji bude prezentovat na současných strojích, což bude mít ten efekt především v tom, že ukáže, jak může fungovat na zařízeních, která si můžeme koupit právě teď, anebo která už vlastníme. A to má větší dopad než v tom případě, že si pro to budeme muset koupit nějakou právě představenou novinku. 

Jakýkoli jiný nový produkt by mohl i doplatit na nezájem s ohledem na ty novinky, které Apple představí v oblasti softwaru. Je navíc pravda, že aktuální portfolio je až na výjimky poměrně mladé. Pokud jde navíc o vrcholné desktopové Macy, tak u nich se očekává příchod až na podzim a to poté, co Apple odladí vyšší varianty čipu M4. Ty s označením M3 už do nich nemá smysl dávat. A pokud s nimi vydá nové macOS, opět to bude mít větší dopad. 

Zaměření na menší věci 

Apple se naučil dělat své události trochu jinak, kdy to ukázaly podzimní a jarní Keynote s MacBooky Pro a s iPady. Dokázal, že půl hodiny stačí. Docela rád bych tak viděl samostatnou Keynote, na které společnost ukáže nové HomePody, Apple TV i AirPody, aniž by to spojovala s představením systémů nebo iPhonů či počítačů. Uvedení formou tiskových zpráv pak nikdo nechce, protože je to nuda. Kdo ví, třeba se dočkáme. 

.