Zavřít reklamu

Při pohledu na TOP 10 nejprodávanějších smartphonů na světě je jedno, jak se výrobci snaží, když je zde Apple a jeho iPhony. Patří mu totiž všechny medailové pozice. A to navíc s poměrně velkým náskokem. 

Společnost Counterpoint Research vydala svou analýzu trhu, ve které uvádí nejprodávanější smartphony na světě za Q2 2024. Není překvapením, že ho vedou iPhony. První je základní iPhone 15, kterému náleží 4,1 % trhu, následuje iPhone 15 Pro Max s 3,7 % a iPhone 15 Pro s 3,1 %. Až poté jsou zde dva levné Samsungy v podání modelů Galaxy A15 ve variantách 5G a 4G.

Top-10-model-1

Na 6. příčce je pak předloňský iPhone 14, což je pokles oproti 4. pozici iPhonu 13 před rokem, kdy má podíl o celé jedno procento menší. Jediným smartphonem v TOP 10, kterým není ani iPhone ani telefon rodiny Galaxy Samsungu je Xiaomi Redmi 13C 4G. Oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku však ze seznamu vypadly vlajky iPhone 15 Plus a Galaxy S24. Mimochodem top model Samsungu v podání Galaxy S24 Ultra je až na 9. příčce s 1,4% podílem.

Stačily by jen tři nové iPhony? 

Applu opravdu stačí vydat jen čtyři modely svého smartphonu za rok, aby zcela ovládl trh (ne tedy v celkovém součtu prodejů). Při pohledu na tabulku by mu vlastně možná stačily jen tři, kdy by se mu mohlo více vyplatit rozprostřít prodeje iPhonu 15 Plus do základního a Pro modelů. Právě model Plus je „nepopulární“ pro svou cenu. Nabídne vlastně to samé, co menší model, jen má větší displej, ale zaplatíte za něho také více peněz.

Jistě zajímavé je, že TOP 10 smartphonů světa celkem zabírá více jak 22 % trhu. Čistě iPhonům pak z toho náleží 12,5 %. Toto by mohlo jasně ukazovat na jejich dominanci na trhu, jenže Samsung boduje v počtu, protože jeho low-end segment je velice populární především na rozvíjejících se trzích. Pokud je ale jeho Galaxy A15 na 4. místě, bylo by opravdu zajímavé vidět, co by s trhem udělal iPhone v cenové hodnotě kolem 5 tisíc Kč. 

.