Zavřít reklamu

Je až k nevíře, jak dlouho dokázal Apple prodávat jeden produkt bez nějaké jeho větší aktualizace. Po dlouhých 16 letech se tak pomalu ale jistě loučíme s Apple SuperDrive mechanikou, a minimálně u Applu definitivně i s CD a DVD médii. 

Začátkem tohoto roku přidal Apple do svého seznamu zastaralých produktů poslední MacBook Pro s CD/DVD mechanikou a v Online Storech po světě začíná být nedostupná i externí DVD mechanika společnosti, kdy se nedá očekávat, že by byly její zásoby ještě doplněny. Mimochodem v tom tuzemském k dispozici ještě je. Pokud o ni tedy máte zájem, neměli byste váhat. Vyjde vás na 2 290 Kč.

MD564

Mají ještě fyzická média šanci? 

Docházející světové zásoby jasně znamenají ten fakt, že se v ekosystému Applu s médii typu CD a DVD definitivně rozloučíme. Ostatně společnost nás na to více připravuje už od roku 2015, takže to rozhodně není nějaké překvapení. Právě v roce 2015 přijaly MacBooky nový designový jazyk a to s 12“ modelem, který vůbec jako první Mac nabízel USB-C.

Od té doby přestal Apple mechaniku do svých počítačů dávat zcela, což mu umožnilo zmenšit samotné přenosné počítače, stejně jako snížit jejich váhu, a tento prostor využít pro jiný a užitečnější hardware. Idea zbavit se mechaniky nicméně přišla o hodně dříve, tedy už v roce 2008, kdy Apple představil první MacBook Air, který již mechanikou nedisponoval. Jenže to bylo ještě příliš brzy na to CD a DVD pohřbít, protože jejich používání bylo velice oblíbené. 

Jenže co teď? Smrt CD, DVD a teoreticky BluRay mají na svědomí nejen cloudové služby ale i streamovací platformy. Proč si vypalovat data na disk, když je zálohuji do cloudu, proč si kupovat hudbu nebo film na DVD, když si ji i jej mohu streamovat? Odpovědí může být jen otázka kvality. Jenže když Hi-Fi kvalitu neslyšíte a 4K televizi nemáte, může vám být smrt těchto médií vlastně opravdu jedno. 

.