Zavřít reklamu

V moderních zařízeních nám pomalu ale jistě začíná přibývat tlačítek. Rok 2007 ukázal, že to jde i bez nich, kdy měl první iPhone 2G jen ta nejdůležitější, tedy to pro zapnutí, tlačítko plochy, přepínač hlasitosti a ovládání hlasitosti. Apple ale nyní mnohé mění. 

Začalo to s Apple Watch Ultra, které přidaly Akční tlačítko poskytující rychlý přístup k určitým funkcím hodinek. Pokračovalo to přes změnu přepínače hlasitosti v Akční tlačítko i na iPhonech 15 Pro. Apple zde vlastně převzal filozofii nastolenou v Ultrách a z jednoúčelového prvku udělal ten o poznání užitečnější. A nyní je na pořadu dne další prvek, který očekáváme v iPhonech 16.

Návrat ke kořenům? 

Krása prvního iPhonu byla v tom, že se zbavil klávesnice. I když tento krok mnozí zatracovali, následný trend byl jasný. S iPhonem X pak zmizelo i tlačítko Plochy, kdy zbylo vlastně už jen tlačítko zapnutí a ovládání hlasitosti. Jeden čas se dokonce spekulovalo o tom, že mechanická tlačítka to mají spočítané a Apple je nahradí senzorickými. K tomu však ještě nedošlo a vypadá to spíše na opačný případ.

Protože ale má tlačítko Akce jistou užitečnost, přidal jej do svých Galaxy Watch Ultra i Samsung. Jeho hodinky přitom po roky nabízely tlačítka jen dvě, nyní mají tři. I ve smartphonech vidíme, že na nich tlačítek přibývá. Třeba OnePlus Open má to k přepínání mezi režimy soukromí a je jen otázkou, kdy jejich řadu rozšíří i Samsung, jen aby kopíroval populární Apple.

iPhony 16 však přinesou tlačítko Capture, které bude ovládat především fotografování. Obešly jsme se bez něho 17 let, a určitě ho nepotřebujeme ani nyní, jenže jak to tak vypadá, výrobcům už dochází nápady, kde svůj hardware inovovat, a tak se vrací k tomu, od čeho dříve upouštěly, tedy od fyzických tlačítek. Jestli to způsobí nový trend nebo slepou uličku je těžké soudit, když ještě neznáme jeho podobu ani přesnou funkcionalitu.

Pokud skutečně přijde a pokud bude skutečně zaměřeno na Fotoaparát, budeme zde ale mít hned čtyři tlačítka umožňující fotografování – tlačítko Capture, Akční tlačítko, tlačítko zvýšení hlasitosti a tlačítko snížení hlasitosti. Tak jen doufejme, že místo všech nebudeme pořád tisknout to pro zhasnutí displeje. Bude totiž hodně záležet na ideálním jeho umístění na rámu iPhonu. 

.