Zavřít reklamu

Už za tři týdny budeme znát podobu a možnosti nových iPhonů 16. Víme hodně z toho, jaké novinky přinesou a samozřejmě je hodně toho, co bychom si přáli, aby přinesly. A pak jsou zde průzkumy, které odhalily zajímavé a možná nepochopitelné věci. 

USA je země specifická, takže tamní průzkumy nelze vztáhnout na celý svět. Je ale pravda, že je to domácí trh Applu, takže zde má na zákazníky jasně větší vliv, jak třeba u nás. To, že si tedy plánuje nový iPhone 16 koupit na 61,9 % dotázaných, překvapením rozhodně není jako to, proč.

Průzkum provedla společnost SellCell a vyzpovídala v něm 2 000 lidí, kdy polovina byla muži, druhá ženy. 30,9 % dotázaných uvedlo, že hlavním důvodem ke koupi novinek je pro ně „konkurenční cena“. Na druhém místě se však objevil lepší tepelný výkon, který po novinkách chce 26,8 % účastníků průzkumu.

Krátce poté, co byly loni v září vydány iPhony 15 Pro a ‌15 Pro‌ Max, začali někteří zákazníci pociťovat problém s přehříváním zařízení. Apple jej nakonec zmírnil budoucí aktualizací iOS 17. Nyní se kvůli tomu také očekává, že modely ‌iPhonu 16‌ budou vybaveny novým tepelným designem, který bude potenciální přehřívání řešit více. 

Opravdu tolik topí? 

Je skutečně nevšední, že zákazníci od budoucího zařízení chtějí jako hlavní upgrade opravu nějaké chyby, která tížila předchozí generaci. Navíc i kdyby se zařízení s iOS 18 přehřívalo, víme, že bude na cestě softwarová náprava. iPhone 15 Pro Max používám už téměř rok a topí? O nic víc než jiná zařízení, která jsem měl možnost testovat, třeba v případě těch Samsungu.

V jakých situacích se tedy iPhone zahřívá nejvíce? Logicky je tomu při nabíjení, a to zejména tom rychlém. Nijak se ale nevymyká standardu. Platí to i v případě graficky náročných her, fotografování nebo navigování se za horkých letních teplot. Když mi na půli cesty iPhone 13 Pro Max už odmítl sloužit tím, že potřeboval před dalším použitím ochladit, u iPhonu 15 Pro Max se mi to letos nestalo. A to zde byla také pěkná horka. Osobně jej mám tedy za zařízení, které s teplotou pracuje ještě lépe, jak předchozí modely, proto mě tento požadavek poměrně zaráží.

Umělá inteligence 

Mimochodem průzkum také odhalil značný zájem o funkce Apple Intelligence. Pozoruhodných 82,1 % respondentům vůbec nevadí, že budou čekat minimálně měsíc na to, než se do jejich zařízení AI Applu podívá. Asi holt jiný kraj, jiný mrav. Samozřejmě se sluší dodat, že v USA pojede Apple Intelligence bez jakéhokoli omezení a může to být skutečně chtěná záležitost.

Ještě se hodí dodat, že u těch, kteří uvedli, že si ‌iPhone 16‌ nekoupí, 34,2 % účastníků průzkumu zmínilo jako důvod náklady, což není nijak překvapivé. 34,1 % si pak ponechává svůj stávající telefon. 

.