Zavřít reklamu

Vyvíjí se někam design chytrých hodinek? Nic moc tomu bohužel nenasvědčuje, i když zde jistá naděje přece jen je. Apple udělal velký krok s Apple Watch Ultra, Samsung nyní s Galaxy Watch Ultra, kterými ale spíše kopíruje styl Applu. A pak jsou zde třeba ještě Garmin a Google. 

Apple Watch řady Series sice dostávají jisté evoluční změny, zejména s ohledem na velikost jejich pouzdra, displeje a tloušťky, ale jsou vlastně pořád stejné, a to už od roku 2015. Ani od třetí generace Apple Watch Ultra se nedá čekat, že budou nějak jiné. Mají se zvětšit, ale pořád budou mít stejný form factor. Je však pravda, že ten je pořád poměrně mladý.

Samsung už čtyři roky nezměnil své základní Galaxy Watch. Design nastavený 4. generací drží i v té 7. Jeho Ultry jsou jiné, ale do jisté míry jen vykradly Apple Watch Ultra. Letos navíc zase ignoruje model Classic s otočnou lunetou. Garmin nyní chystá řadu Fenix 8, která sice bude barevnější, ale pořád pravděpodobně pojede v zajetých kolejích, jen bude kombinovat vzhled Fénixů s Epixy. Může ale ještě překvapit (zejména vzhledem Fenix E), protože těch úniků je poměrně málo. 

A pak je tady Google, který představil 3. generaci Pixel Watch, která vypadá jako ta první, jen má dvě velikosti. Největší naději tak můžeme mít skutečně u Applu, pokud se odhodlá a zásadně změní Apple Watch SE, třeba tím, že jim dá plastové pouzdro a mnoho barev. Jenže ani to není úplně jisté.

Co by mohlo změnit zažitou nudu? 

Předně by to mohla být větší inspirace u klasické hodinařiny. Vsadit na prvky světoznámých modelů a implementovat je do technologického světa. Je toho hodně, kde by se dalo inspirovat a přitom nevykrádat. Ostatně Apple má hodně blízko k obdélníkovým hodinkám značky Cartier. Tyto elegantní a ikonické hodinky nosil Muhammad Ali i princezna Diana. V technologickém světě nám totiž chybí nějaký skutečný šperk, který by se hodil i k obleku (ke kterému se opravdu žádné chytré hodinky nehodí). Tím rozhodně neříkáme, aby se Apple vrátil ke zlatu nebo keramice. 

U klasických hodinek je třeba také velice populární průhled dýnkem, kterým vidíte útroby hodinek, především tedy stojek. Společnost Nothing dělá transparentní telefony i sluchátka, hodinky ale ještě nepředvedla žádné, tedy pokud nepočítáme její podznačku CMF, která ale jede hodně jiný a lowendový styl. Co takové transparentní Apple Watch, jak by se vám líbily?

Velice zajímavý koncept už před časem představila Certina. Máte srdce hodinek – tedy strojek v pouzdře s ciferníkem a ručkami, to ale podle potřeby zaměňujete s jinými pouzdry, podle potřeby do společnosti nebo sport. Proč tedy dělat jen výměnné řemeny, kdyby šel tento koncept i technologickém světě posunout o poznání dál?

.