Zavřít reklamu

V dnešní recenzi se podíváme na ZigBee chytrou zásuvku ZB1 z nabídky T-LED. Tento produkt nám byl poskytnut k vyzkoušení coby cenově dostupná chytrá zásuvka se širokým využitím. Jako fanoušek chytrých domácností jsem měl tu čest ji otestovat osobně. Pojďme se tedy na ni podívat blíže.

Technické parametry a design 

Chytrá zásuvka ZigBee ZB1 umožňuje ovládat spotřebiče s maximální zátěží 16 A a vstupním napětím 100-240 VAC. Vyrobena je z bílého plastu a kromě dálkového ovládání ji lze ovládat také bočním tlačítkem. Kompatibilní je s aplikacemi Tuya a SMART LIFE a podporuje standardy chytré domácnosti, jako jsou Amazon Alexa a Google Assistant (přes bránu). Díky standardu ZigBee 3.0 ji lze připojit i k mostům, které tento standard podporují, jako například Philips Hue Bridge, který využívám ve své chytré domácnosti hlavně pro osvětlení. O tom ale až později. 

Rozměry zásuvky jsou 50 x 50 x 84 mm a její dosah pro bezdrátovou komunikaci je až 30 metrů. Po běžném bytě či domě by tedy neměl být problém s ovládáním na dálku. Velmi užitečné je pak to, že si zásuvka pamatuje poslední nastavení i po odpojení napájení, což je praktické například při výpadku proudu. Nemusíte se totiž díky tomu bát, že by se vám například v noci po výpadku při bouřce rozsvítila lampa, která by byla v zásuvce zapojená. 

Cena smart zásuvky ZigBee ZB1 je stanovena na 350 Kč.

Testování 

Jak již bylo zmíněno výše, zásuvku lze ovládat pomocí aplikací Tuya nebo SMART LIFE. Osobně mi však více vyhovuje propojení s bridge podporujícím ZigBee, například Philips Hue Bridge, který umožňuje rychlé a jednoduché spárování zásuvky se stejnojmennou mobilní aplikaci. Stačí podržet tlačítko na zásuvce, dokud nezačne blikat, a poté v aplikaci Philips Hue vybrat možnost „Přidat světla“. Po několika vteřinách je zásuvka připravena k použití a lze ji spravovat jako ostatní Philips Hue produkty. A to samozřejmě včetně veškerých automatizací a scénářů, které aplikace Hue nabízí. 

Skutečná výhoda přichází právě s možnostmi automatizace. Díky ZigBee můžete zásuvku snadno začlenit do svého stávajícího systému a vytvořit různé scénáře, například automatické zapnutí či vypnutí světel v určitých časech. A díky tomu, že lze zásuvku „nahrát“ do Philips Hue a tedy ji začlenit do vašeho Hue ekosystému (potažmo do ekosystému produktů, které podporují ZigBee a zároveň je máte taktéž připojeny k Hue bráně) a naplno je v něm ovládat. Například jsem si nastavil to, aby se mi zásuvka vždy zapnula po otevření dveří, které zaznamenaly Hue dveřní senzory a po jejich zavření se opět vypla. Tuto automatizaci pak lze využít k celé řadě věcí počínaje rozsvícením lampy v určité místnosti a konče třeba zapnutím přímotopu s přednastavenou teplotou vytápění v místnosti tak, aby přímotop topil jen ve chvíli, kdy jsou zavřené dveře a tedy je vytápěna místnost bez možnosti úniku tepla. 

Zásuvka jako taková funguje bezchybně – její reakce je okamžitá, což umožňuje rychlé zapínání a vypínání spotřebičů. Není tedy co vytknout. Jasně, můžeme se bavit o tom, že by zde potěšila podpora HomeKitu, ale na druhou stranu, jedná se o zásuvku za pár korun a pokud člověk „jede“ třeba právě na Hue ekosystému, ve výsledku pro ni najde využití skoro tak široké jako kdyby podporovala právě HomeKit. 

ZigBee zásuvky ZB1 7

Resumé

Chytrá zásuvka ZigBee ZB1 mě jako fanouška smart home řešení příjemně překvapila. Za cenu 350 Kč nabízí hodně funkcí. I když jí chybí měření spotřeby nebo podpora Apple HomeKitu, je třeba vzít v úvahu její nízkou cenu. Pokud používáte aplikaci Philips Hue a nepotřebujete přímou podporu HomeKitu, tato zásuvka je pro vás ideálním řešením pro přeměnu běžných zařízení na chytrá.

Chytrou zásuvku ZigBee zásuvky ZB1 lze zakoupit zde

.