Zavřít reklamu

Apple Watch Series 10 přinesly několik užitečných novinek. Jsou tenčí, mají větší displej, voděodolnost až do 6m hloubky a nově umí trackovat spánkovou apnoe. Co to je a jak funkci nastavit? 

I když byla novinka představena s Apple Watch Series 10, je určena i pro Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2. Apple Watch s ní mohou sledovat nepravidelnosti dechu a poslat vám oznámení, když u vás rozpoznají známky spánkové apnoe, tedy to, že během spánku přestanete dýchat. Jedná se sice o poměrně běžný jev, jenže jeho častá přítomnost může už naznačovat poruchu.

Apple Watch tedy umí změny v rytmu dechu detekovat za pomoci akcelometru a sledováním jemných pohybů zápěstí a upozornit vás na ně. Právě to by pro vás měl být impuls k návštěvě lékaře. Hodinky nicméně nejprve musí 30 dní sbírat data o vašem spánku, než vás na naměřené hodnoty budou moci relevantně informovat, a to i když už v aplikaci Zdraví vidíte svůj progres.

Jak nastavit spánkovou apnoi 

Jednoduše otevřete aplikaci Zdraví ve svém iPhonu. Pokud máte podporované Apple Watch, uvidíte hned nahoře banner Oznámení o spánkové apnoi. V něm klepněte na Nastavit a projděte si průvodcem. Rozhraní se vás vlastně jen zeptá na to, jestli vám je více jak 18 let a jestli už jste měli někdy spánkovou apnoe diagnostikovanou. To je prakticky všechno.

Důležité ale je, že Zdraví vám poskytne komplexní informace o problematice, takže se zde dočtete, co spánková apnoe je, co máte dělat, když o ní dostanete oznámení, atd. Spánek je zásadní pro celkovou fyzickou a duševní pohodu a proto by jej neměly podobné poruchy rušit. Odhady dokonce naznačují, že více než miliarda lidí na celém světě spánkovou apnoe trpí, jen si často tento svůj stav neuvědomují. Pokud se neléčí, může se u nich zvýšit riziko vážných zdravotních problémů, jako je hypertenze, cukrovka 2. typu a srdeční problémy. 

.