Zavřít reklamu

Chytré hodinky od Applu používám už od roku 2017, takže asi není žádným překvapením, že jsem se znovu pustil do recenze jejich nejnovějšího modelu – Apple Watch 10. A musím přiznat, že jsem za to opravdu rád, protože se mi Apple Watch staly prakticky nepostradatelnou součástí života. Vzhledem k tomu, že už jsem si na hodinky značky Apple tolik zvykl, byl jsem nesmírně zvědavý, co nám Apple přináší u jubilejního desátého modelu této populární řady. Hodinky mám na ruce už od prvního dne, kdy byly dostupné na oficiálním trhu, a nyní je čas podělit se o své poznatky. Pojďme na to.

Apple Watch LsA 9

Design a displej – změny, které si možná ani nevšimnete

Ještě než byly nové Apple Watch oficiálně představeny, objevovaly se mezi fanoušky značky Apple různé spekulace o tom, jakými novinkami budou vybaveny. Někteří čekali radikální změny v designu a funkčnosti, zatímco jiní byli zdrženlivější. Nakonec se ukázalo, že ty nejodvážnější předpovědi, které hlásaly příchod zcela nového, přepracovaného modelu, se nenaplnily. Apple Watch Series 10 si ale přesto našly způsob, jak zaujmout. Apple se totiž rozhodl vsadit na větší displej s tenčími rámečky a jemně změněné tělo hodinek. Nový model přináší nárůst velikosti na 42 mm a 46 mm, zatímco dosavadní velikosti byly 41 mm a 45 mm. Také tloušťka hodinek se snížila o 1 mm.

Pokud však doufáte, že vás tyto změny při prvním pohledu na hodinky oslní, budete možná zklamáni. Ano, nové hodinky jsou samozřejmě větší a tenčí, ale při nošení na zápěstí působí téměř stejně jako předchozí generace, tedy Apple Watch 9. Dokonce ani větší displej nepřináší nějak zásadní změnu. Na ruce jsou hodinky velmi podobné předchozím verzím a rozdíly nejsou natolik markantní, aby si jich běžný uživatel ihned všiml.

Apple Watch LsA 4

Designové změny – jemné, ale elegantní

Z hlediska tvaru došlo k minimálním změnám. Apple dokázal na oficiálních fotografiích zachytit hodinky tak, že mohou vypadat odlišněji, než tomu je ve skutečnosti. Přitom se Series 10 od Series 9 a starších modelů příliš neliší. Největší rozdíl spočívá v tvaru, který se více blíží čtverci, i když hodinky stále nejsou úplně čtvercové. Na první pohled může být těžké si této změny všimnout, ale přesto ji považuji za vítaný krok vpřed.

Jestli se ale Series 10 něčím opravdu odlišují od svých předchůdců, je to nová barevná varianta v podobě klavírně černého hliníku. Tato nová barva je skutečně působivá a vypadá velmi atraktivně. Věřím, že právě tento nový odstín přiměje mnoho uživatelů přejít na nové hodinky. Jen pro zajímavost, jedná se o první hliníkové Apple Watch s lesklým šasi, což je funkce, kterou Apple doposud vyhradil pro dražší modely, jako jsou keramické či ocelové varianty. Zajímavé je také to, že růžově zlatá a stříbrná hliníková varianta zůstávají matné, zatímco titanové modely, které nahrazují ocel, se mohou pyšnit lesklým tělem.

Někteří fanoušci Applu, včetně mě, měli obavy, že tento nový lesklý povrch bude magnetem na otisky prstů a šmouhy. Vzhledem ke zkušenostem s leštěnou ocelí na iPhonech jsem se těchto potenciálních problémů obával i já. Nicméně, musím přiznat, že se mé obavy ukázaly jako neopodstatněné. Ano, lesklý povrch můžete trochu „upatlat,“ ale nejde o nic dramatického. Tento nový design rozhodně nelze označit za lapač špíny, což je příjemné překvapení. Zatím nemám žádná relevantní data, která by ukázala, jak je tento nový povrch odolný proti poškrábání, ale zatím se zdá, že je velmi odolný.

Kromě nové barvy hodinky Apple Watch Series 10 nabízejí několik dalších drobných designových změn. Například zmizel červený kroužek na digitální korunce u modelů s LTE, který sloužil k odlišení modelů s GPS od těch bez LTE. Také reproduktor na levé straně hodinek prošel úpravou – místo jednoho dlouhého výdechu jsou nyní reproduktory tvořeny systémem malých děr, podobně jako u MacBooků po bocích klávesnice.

Apple Watch LsA 34

Displej – mohl být využit lépe

Jak už jsem zmínil výše, Apple Watch Series 10 působí na zápěstí prakticky stejně jako předchozí modely. A to mě trochu zaráží. Když totiž Apple v roce 2018 představil Series 4 se zvětšeným ciferníkem, přinesl spolu s tímto upgradem i nové ciferníky, které maximálně využívaly větší plochu displeje. Jedním z nich byl ciferník Infograf, který umožňoval uživatelům nastavit více komplikací právě díky tomu, že displej byl větší. Popravdě jsem očekával, že podobný krok učiní Apple i letos, ale v tomto směru jsem byl bohužel zklamán.

Apple totiž u Series 10 žádné nové ciferníky, které by měly za cíl maximálně využít potenciál většího displeje, nepřidal. Stávající ciferníky ani nebyly přizpůsobeny tak, aby více využívaly větší rozměry displeje. Místo toho jsme dostali nové designové ciferníky Odlesky a Tok, které jsou sice esteticky velmi hezké a podtrhují velikost displeje, ale z funkčního hlediska mi přijde, že Apple promarnil velkou příležitost. Demonstrace velikosti displeje skrze designové řešení je podle mě slabým krokem.

Apple Watch LsA 31

Dalším zklamáním pro mě bylo, že ani letos Apple nepřidal plnohodnotnou QWERTY klávesnici, která je ve watchOS v zahraničí k dispozici už od Series 7. Do letošního roku jsem její absenci chápal, protože softwarová klávesnice Applu nepodporovala češtinu, zejména co se týče našeptávání slov a jejich oprav. To se ale letos s příchodem iOS 18 změnilo, a proto mi není jasné, proč Apple tuto funkci stále nezahrnul do watchOS 11. Na displeji o velikosti Series 10 by dávala tato klávesnice konečně smysl a je velká škoda, že Apple tuto možnost nevyužil.

Naopak musím uznat, že Apple splnil slib ohledně pozorovacích úhlů displeje. Na oficiálních stránkách Apple slibuje, že displej je o 40 % jasnější při pohledu pod úhlem, a musím říci, že jsem opravdu ohromen. Najít úhel, pod kterým by displej nebyl čitelný, je nyní velmi obtížné, pokud se nedostáváte do extrémních pozic, kdy na displej prakticky nevidíte.

Funkce, které si zaslouží pozornost

Objektivně je třeba přiznat, že Apple Watch Series 10 nepřinášejí samy o sobě příliš mnoho novinek. Většina funkcí, o kterých se Apple na své keynote chlubil, není exkluzivní pro Series 10 a najdete je i na starších modelech, které mají watchOS 11. Ať už se bavíme o detekci spánkové apnoe nebo aplikaci Životní funkce, není na těchto funkcích nic, co by bylo dostupné pouze pro nejnovější modely. Tyto funkce jsou tedy dostupné i pro majitele starších Apple Watch, což zmenšuje atraktivitu přechodu na novější model.

Jednou z mála skutečně nových funkcí, kterou považuji za zajímavou, je reproduktor hodinek, který je nyní plnohodnotně využitelný. Doposud jste pro poslech hudby nebo podcastů potřebovali připojit AirPods nebo jiná Bluetooth sluchátka, což už nyní neplatí. Přímo z hodinek si můžete pustit například podcasty nebo hudbu, což je podle mě velmi praktické. Ne vždy má člověk po ruce sluchátka nebo iPhone, a já sám často při práci na domě nebo zahradě ocením, že mám zvukový zdroj přímo na zápěstí. Kvalita zvuku je na poměry hodinek velmi dobrá a pro běžné poslouchání je to rozhodně skvěle využitelná funkce.

Další vychytávkou, kterou přinesly Series 10, je aplikace Hloubkoměr spolu se senzorem pro měření teploty vody. Tato funkce byla doposud dostupná jen u modelů Apple Watch Ultra, které jsou ale pro mnoho lidí cenově a designově nedostupné. Proto je skvělé, že se Apple rozhodl tuto funkci zahrnout i do Series 10. Hloubkoměr u Series 10 sice funguje jen do hloubky šesti metrů (zatímco u Apple Watch Ultra je to až 40 metrů), ale i tak je to skvělá funkce pro všechny, kdo se věnují rekreačnímu plavání.

Funkce funguje velmi dobře a umožňuje vám například automatické spuštění aplikace, jakmile hodinky detekují vodu. Hned po skoku do bazénu tak uvidíte, v jaké hloubce se nacházíte a jaká je teplota vody kolem vás.

I když používám Apple Watch pro volání jen v nouzových situacích, kdy nemám po ruce iPhone a AirPods, oceňuji novou funkci mikrofonu s izolací hlasu. Tento mikrofon funguje fenomenálně, protože dokáže spolehlivě odfiltrovat okolní hluk a zajistit čistý přenos vašeho hlasu. Protistrana vás tak uslyší bez problémů, i když se budete nacházet v hlučném prostředí. Testoval jsem mikrofon při vaření poblíž pánve se smažící se cibulí nebo vedle vařící vody, a protistrana tyto zvuky vůbec neslyšela. Tuto funkci ale nenajdete pouze na Apple Watch – Apple ji implementoval i do iPhonů s iOS 18.

Výdrž baterie – žádné překvapení

Jedním z dlouhodobých problémů Apple Watch je jejich výdrž baterie, a to se bohužel nezměnilo ani u Series 10. Apple sice slibuje, že hodinky vydrží zhruba jeden den, ale v praxi je to o něco lepší. V mém případě, kdy hodinky používám především pro příjem notifikací, ovládání chytré domácnosti a sledování cvičení, vydrží zhruba den a půl. Ráno hodinky sundám z nabíječky a druhý den kolem odpoledne se vybíjejí.

Je to málo, nebo hodně? To záleží na tom, jakým způsobem hodinky používáte. Pro mě, jakožto člověka s pravidelným denním režimem, není problém hodinky nabít během sprchy nebo večerní hygieny. Díky funkci rychlonabíjení, která dobije hodinky z 0 na 80 % za půl hodiny, můžete hodinky udržet v provozu prakticky nepřetržitě. Chápu ale, že pro lidi s nepravidelným režimem nebo pro ty, kdo nemají často přístup k nabíječce, může být výdrž baterie problém.

V ideálním případě bychom si všichni přáli, aby hodinky vydržely alespoň tři dny na jedno nabití, ale bohužel se toho ani letos nedočkáme. I tak ale považuji výdrž baterie za akceptovatelnou, zejména pokud zohledníme všechny funkce, které hodinky nabízejí. Ačkoli je srovnání s hodinkami Garmin, které vydrží déle, pochopitelné, je důležité si uvědomit, že jde o zcela odlišné produkty. Zatímco Garmin je více sporttester, Apple Watch jsou chytré hodinky zaměřené na produktivitu a životní styl.

Apple Watch LsA 36

Závěr – mohlo to být lepší, ale i tak jsou skvělé

Co mohu o Apple Watch Series 10 říci po týdnu používání? Jsou to skvělé chytré hodinky, které vás budou bavit. Budou vás ale bavit skoro stejně jako Series 9, 8, 7, nebo dokonce i starší modely. Series 10 totiž nepřináší mnoho zásadních novinek a to, co je nového, neocení úplně každý.

Nepřinášejí revoluci, jakou mnozí očekávali, ale rozhodně se dají označit za evoluční krok vpřed. Pokud hledáte chytré hodinky, které kombinují skvělý design, nové barevné varianty a osvědčené funkce, Series 10 vás nezklamou.

Co se týče ceny, Apple Watch Series 10 jsou stále poměrně dostupné – GPS verze začíná na 11 490 Kč a verze GPS + Cellular na 14 490 Kč. To je stále relativně příznivá cena, která by neměla odradit běžného uživatele. Na rozdíl od iPhonu X, který byl před několika lety uveden jako výroční model s vysokou cenou, Apple Watch 10 si zachovávají svou dostupnost.

Pokud se rozhodujete, zda přejít z některého staršího modelu na Series 10, záleží hlavně na vašich prioritách. Pokud chcete využít velký Always-on displej, nové zdravotní funkce nebo možnost měřit hloubku a teplotu vody, jsou Series 10 skvělou volbou. Pokud vám na těchto funkcích až tak nezáleží, možná vám budou stačit loňské Series 9 nebo předloňské Series 8, které stále nabízí velmi podobné možnosti. Z mého pohledu je rozdíl mezi Apple Watch Series 5 až 10 jen minimální, a pokud jste spokojeni se svým stávajícím modelem, nemusíte se nutně hrnout do upgradu.

Apple Watch Series 10 lze zakoupit zde

.