Zavřít reklamu

Možná budete touto zprávou překvapeni stejně jako já, ale  iPod Touch první a druhé generace, iPhone a iPhone 3G nejsou výkonnostně stejná zařízení. Vždy jsem si myslel, že vývojáři her připravují hry jen na jednu stejně výkonnou platformu, ale opak je pravdou. Každé zařízení poskytuje jiný výkon především na 3D hry. 

Na tuto skutečnost upozornil CEO společnosti Handheld Games Thomas Fessler. Handheld Games si toho všimli při tvorbě hry TouchSports Tennis. Jejich hra dokázala vykreslit, krom prostředí, dva hráče, kteří se oba skládali z 1500 polygonů a hra běžela naprosto plynule na iPod Touch 2. generace. Na iPodu první generace ale zařízení nestíhalo, celá hra se tak trhala, načítání hry bylo o kus delší a stejně tak to vypadalo i na iPhonu. Tým kolem hry TouchSports Tennis tedy musel regulovat polygony na hráčích na 1000 polygonů u bližšího hráče a 800 polygonů u vzdálenějšího hráče, aby hra běžela podobně na všech zařízeních.

 

 

Apple totiž potají zvýšil výkon nového iPod Touche. Procesor v něm totiž navýšili na frekvenci 532 Mhz z původních 412 Mhz. U iPhone 3G zůstal procesor na 412 Mhz. To ale nebude jediný rozdíl, protože výkonnostní rozdíly firma HandHeld Games hlásí i mezi starším Touchem a oběma iPhony, které běží na shodné frekvenci. Žebříček podle rychlosti by tedy vypadal následovně:

  1. iPod Touch 2. generace
  2. iPhone 3G
  3. iPhone
  4. iPod Touch
Pokud tomu nevěříte, možná Vás přesvědčí následující video.
Jelikož jejich hra velmi využívá právě výkon GPU (grafické jednotky), tak Fessler z HandHeld Games spekuluje, že i zde bude pravděpodobně různá frekvence podle modelů. K tomu ale není žádný důkaz. Fessler ale i tak doporučuje, aby lidé zvažující hraní 3D her na iPodu nekupovali použité iPod Touch 1. generace.
.