Zavřít reklamu

Je tu další sobota a s ní Týden aplikací – váš týdenní přehled o novinkách ze světa vývojářů, nových aplikacích a hrách, důležitých aktualizací a v neposlední řadě také slev v App Store a jinde.

Novinky ze světa aplikací

Apple údajně kupuje italskou firmu vyvíjející hudební software (31. 5.)

Podle italské fanouškovské stránky italské společnosti Redmatica chce Apple tvůrce hudebního softwaru koupit. Redmatica se zabývá vývojem aplikací, které pomáhají hudebním inženýrům vytvářet virtuální hudební samplové nástroje, jež se dají použít v řadě nahrávacích aplikací, mezi nimi je i Logic nebo Garageband.

Jedna z aplikací Redmaticy, GBSamplerManager, dokonce umožňuje vytvářet a upravovat samplovací nástroje a poté je importovat do Garagebandu na iPadu. Akvizice by již měla být schválena tamním regulačním úřadem a měla by Apple přijít na méně než milion eur. Pohlcením Redmaticy by Apple získal další možnosti rozšíření svých stávajících aplikací Logic a Garageband pro Mac a iOS.

Zdroj: ArsTechnica.com

Microsoft Office pro iPad 10. listopadu? (31. 5.)

Deník The Daily potvrdil informace z minulého týdne, kdy uvedl, že by se měl během listopadu objevit kancelářský balík Microsoft Office pro iPad. Nyní navíc přišel s přesným datem – v App Store bychom se měli Office dočkat 10. listopadu. Podle The Daily je nyní aplikace v rukou vývojářského týmu Microsoftu, který finišuje se svými pracemi. Až budou veškeré práce dořešeny, měl by být balík Office odeslán do App Store, kde patrně bude několik týdnů trvat jeho schválení.

Zdroj: CultOfMac.com

Na podzim by měl vyjít Zaklínač 2 (31. 5.)

Na nedávné tiskové konferenci oznámilo polské vývojářské studio CD Project RED Studio, že vydá druhý díl své úspěšné RPG hry Zaklínač pro Mac. Mělo by se tak stát v průběhu listopadu. Rozšířená edice prvního dílu přitom vyšla poměrně nedávno. Herní série zaklínač vychází z fantasy knih polského autora Andrzeje Sapkowského pojednávající o bijci stvůr, zaklínači Geraltovi.

Zaklínač 2: Vrah králů nabídne několik různých dějových linií s různými závěry hry. Geralt je jeden z posledních žijících zaklínačů, což jsou geneticky vylepšení smrtelníci od útlého věku trénovaní k boji s monstry. Mají zvláštní schopnosti, které můžete ve hře rozvíjet. Patří mezi ně alchymie, magie nebo boj s mečem. Přesné datum vydání ani orientační cena zatím nejsou známy.

[youtube id=jk5r1mP6om8 width=“600″ height=“350″]

Zdroj: InsideMacGames.com

Lary Croft se dočkáme i na Macu v Tomb Raider: Underworld (31. 5.)

Jeden z posledních dílů ze série Tomb Raider si budou nyní hráči moct zahrát i na Macu. Tomb Raider: Underworld pro Mac byl oznámen na 31. května 2012, ale přinejmenším v Evropě je zatím možnost si titul pouze předobjednat. Původní hra vyšla v roce 2009 a zavede nás až do norského podzemního světa, kde má objevit i odpověď na záhadu z její minulosti. Během hry navštíví různé exotické lokace jako mexickou džungli, pobřeží Thajska nebo hlubiny severního ledového oceánu.

Hráč se mohou těšit na fyzickou interakci s dobře zpracovaným grafickým prostředím a spoustou hádanek, které bude třeba řešit pomocí atletických schopností Lary, které jsou příznačné pro celou sérii. Hra by měla být k dispozici přes digitální distribuci partnerských portálů Feral Interactive za cenu 19,99 €, patrně se dá počítat i se Steamem, o Mac App Store však zatím nepadlo ani slovo. Ještě připomeneme, že se v Mac App Store nachází druhý díl Tomb Raider a sequel Lara Croft and the Guardian of Light si můžete zahrát i na iOS.

[youtube id=BJzsTg-uRO4 width=“600″ height=“350″]

Zdroj: InsideMacGames.com

Soutěž Dobrá aplikace pořádanou nadací Vodafone vyhrál projekt Člověka v tísni (1. 6.)

Vítězem druhého ročníku soutěže Dobrá aplikace, kterou pořádá nadace Vodafone se stala aplikace Koodinátor – Dobrovolník, projekt organizace Člověk v tísni. Byla vybrána ze čtyřiadvaceti přihlášených návrhů na základě rozhodnutí nezávislé poroty. Výhrou je 300 000 korun od nadace Vodafone, kterou může vítěz využít na další vývoj a propagaci aplikace.

Koordinátor – Dobrovolník je určen pro koordinaci dobrovolníků při mimořádných událostech (povodeň, kalamita aj.) a v běžné situaci pak bude aplikace fungovat jako informační platforma a pro registraci nových dobrovolníků. V případě mimořádné události aplikace umožní registrovaným dobrovolníkům přihlásit se a zapojit se do práce při odstraňování následků a spolupracovat s koordinátorem.

Zdroj: Tisková zpráva Vodafone

Nové aplikace

Bards’ Tale nyní i pro Mac

Na iOS existuje The Bard’s Tale už on loňského podzimu. Nyní si ho mohou zahrát také uživatelé Maců, kam se oblíbený RPG titul dostává. Výkonný ředitel inXile Enterainment, Brian Fargo, uvedl, že jeho společnost dostávala od fanoušků mnoho podnětů, jak by měla Mac verze The Bard’s Tale vypadat, a nyní je potěšen, že může první hru pro Mac svého týmu představit.

Jedná se o akční fantasy RPG, kde v roli tuláka Barda bloudíte světem, plníte různé úkoly a bojujete s nepřáteli. Velice zajímavá je implementace iCloudu, kdy můžete díky tuéto službě napříč iOS i Mac zařízeními synchronizovat vaše postupy ve hře. Oproti originální PC verze nabízí Mac verze i další novinky jako Time-Savery apod.

Pro The Bard’s Tale budete potřebovat minimálně OS X 10.6.6 (některé funkce vyžadují OS X 10.7 – iCloud Save a Time-Savers) a 3,6 GB volného místa na disku. The Bard’s Tale je v Mac App Store k dispozici za 7,99 eur.

[button color=red link=http://itunes.apple.com/cz/app/the-bards-tale/id517105387&ign-mpt=uo%3D4 target=““]Bard’s Tale – 7,99 €[/button]

Virtua Tennis Challenge – nejlepší tenis na iOS

Série Virtua Tennis od Segy patří mezi špičku, co se arkádového tenisu na konzolích týče. Společnost nyní vydala mobilní verzi s přídomkem Challange, který nabídne skvělou grafiku i hratelnost, na kterou jsou hráči zvyklí z konzolové verze. Ve hře si můžete vybrat z padesátky hráčů, osmnácti stadionů a kromě klasické hry pro jednoho hráče nabídne i multiplayer přes bluetooth nebo online turnaje.

Zajímavě vyřešila Sega ovládání hry, kde místo virtuálních tlačítek používáte dotyková gesta. Grafika hry je téměř srovnatelná s poslední velkou verzí Virtua Tennis 4, což ze hry dělá jeden z nejlépe vypadajících titulů v App Store. Virtua Tennis Chalenge je dostupný jako universální aplikace pro iOS a už nějakou dobu jej lze hrát na operačním systému Android. V App Store ji naleznete za cenu 3,99 eur.

[button color=red link=http://itunes.apple.com/cz/app/virtua-tennis-challenge/id517271093 target=““]Virtua Tennis Challenge – 3,99 €[/button]

[youtube id=eO1tPKbn-6Y width=“600″ height=“350″]

Quip – další zajímavý klient pro Twitter pro iPad

Quip je nový Twitter klient pro iPad se zaměřením na konverzace. Vývojářský tým Glasshouse Apps nevytvořil jednoho z dalších Twitter klientů, ovšem snaží se přijít s něčím inovativním, a proto si Quip pořídí především ti, kteří chtějí mít dokonalý přehled o probíhajících konverzacích. Quip totiž dokáže zobrazit celou konverzaci přímo v timeline, aniž byste museli někam klikat nebo celou konverzaci někde hledat. Mimo to umí filtrovat také tweety s přiloženými obrázky nebo tweety s určitým počtem retweetů.

Quip zkrátka volí nový přístup ke čtení Twitteru, což může mnohým vyhovovat. Na iPad je aplikace k dostání v App Store za 0,79 eur.

[button color=red link=http://itunes.apple.com/cz/app/quip/id501870713 target=““]Quip – 0,79 €[/button]

Důležité aktualizace

Fantastical 1.3 přidává připomínky

Oblíbená aplikace pro správu kalendáře z menu baru Fantastical vyšla ve verzi 1.3, která přidává podporu pro iOS a iCal připomínky. To znamená, že nyní můžete přímo ve Fantastical vytvářet vedle událostí také připomínky a rovnou je tu také odškrtávat, díky iCloudu je pak případně synchronizovat s dalšími zařízeními. Vytváření připomínek je stejně snadné jako vytváření událostí. Verze 1.3 pak rovněž přinesla několik oprav. V App Store se již vzápětí objevila rovněž verze 1.3.1, která přináší další opravy.

Fantastical můžete stahovat v Mac App Store za 15,99 eur.

Paper již umožňuje export do PDF

Populární kreslící aplikace Paper pro iPad přichází s novou aktualizací, která konečně uživatelům umožňuje export jejich výtvorů do PDF a přináší vylepšené procházení historii. Lépe řečeno, už se můžete vrátit o téměř dvojnásobek tahů zpět než dosud. Opraveno bylo také několik chyb.

Paper můžete stahovat v App Store zdarma.

Angry Birds Space s novými levely

Vesmírní Angry Birds dostali další nové úrovně. Tentokrát si hráči vyzkouší “jídlovou” planetu Utopia, kde je 10 nových levelů naplněno popcornem a zákusky.

Angry Birds Space můžete stahovat v App Store za 0,79 eur pro iPhone a za 2,39 eur pro iPad.

Tip Týdne

FreeMemory – utilitka pro uvolnění paměti v OS X

Ačkoliv OS X umí celkem slušně hospodařit s pamětí RAM, někdy tak úspěšný není a při práci s náročnějšími programy, jakou jsou iMovie, Garageband, Photoshop a další může nedostatek volné RAM způsobit, že budou aplikace pracovat pomalu a sekaně. V Mac App Store můžete najít zajímavou utilitu, která má jeden účel – uvolnit co nejvíce paměti.

Aplikace se po spuštění usídlí v horní liště a zobrazuje aktuální množství volné paměti. Odtud můžete aktivovat příkaz pro její uvolnění. Tento proces může chvíli trvat, zpravidla kolem minuty, během které doporučujeme na počítači nepracovat, jelikož se na tento krátký moment počítač velice zpomalí. Jakmile je operace dokončená, budete mít k dispozici až o několik stovek megabajtů RAM navíc a u některých výše zmíněných aplikací zaznamenáte výrazně zrychlení. FreeMemory mimo jiné umí i zobrazit rozdělení paměti (aktivní, neaktivní, volná…). V Mac App Store tuto utilitku naleznete zdarma.

[button color=red link=http://itunes.apple.com/cz/app/freememory/id460931672 target=““]FreeMemory – Zdarma[/button]

Aktuální slevy

  • Worms 2: Armageddon (App Store) – 0,79 €
  • Worms HD (App Store)0,79 €
  • Worms Crazy Golf HD (App Store)0,79 €
  • Worms Reloaded (Steam) – 5,10 €
  • Snapseed (App Store)Zdarma
  • Broken Sword: The Smoking Mirror Remastered (App Store)0,79 €
  • Broken Sword: Director’s Cut (App Store)0,79 €
  • Broken Sword: Director’s Cut HD (App Store)0,79 €
  • Rimelands: Hammer of Thor (App Store)0,79 €
  • Galaxy on Fire 2 (App Store)0,79 €
  • Braid (Steam) – 2,25 €
  • World of Goo (Steam) – 2,70 €
  • Fieldrunners (Steam) – 2,99 €
  • Edge (Steam) – 2,80 €
  • Zen Bound 2 (Steam) – 1,80 €

Aktuální slevy vždy najdete v pravém panelu na hlavní stránce.

Autoři: Michal Žďánský, Ondřej Holzman

Témata:
.