Zavřít reklamu

iTunes Radio stejně jako všechny ostatní hudební streamovací služby stojí na licenčních poplatcích za přehrávání skladeb, a to v desetinách amerických centů. Dosud nebylo úplně jasné, jaké podmínky se Applu podařilo na poslední chvíli vyjednat (některé smlouvy byly uzavřeny těsně před WWDC 2013). Deník Wall Street Journal nyní přišel s podrobnými informacemi, co si Apple s nahrávacími společnostmi sjednal.

Apple platí za každou přehranou skladbu 0,13 centů, což je o setinu centu více než platí obdobná služba Pandora. Kromě toho dále platí nahrávacím studiím 15 % ze zisku z reklamy. Doplníme, že reklamu uslyší pouze uživatelé využívající službu zdarma, předplatitelé iTunes Match jsou reklamy zcela zbaveni. Tyto platební podmínky však platí pouze pro první rok. V nadcházejícím roce stoupne poplatek za jednu přehranou skladbu o 0,01 centů a podíl z reklamy se zvýší na 19 procent.

Je zde ovšem několik výjimek. Za prvé Apple neplatí licenční poplatky za skladby, které daný uživatel již vlastní, respektive má ji ve své knihovně iTunes. Za vlastněné skladby se počítají i ty, které patří do hudebního alba, které má daný uživatel stažené jen částečně. Pak je tu ještě otázka přeskočených skladeb. Za přeskočenou skladbu se počítá ta, které uživatel od začátku neposlechl více jak 20 vteřin a Apple za ni nezaplatí ani cent. To ovšem pouze do dvou skladeb do hodiny. Za třetí přeskočenou skladbu v tomto intervalu Apple platit musí. Výjimkou jsou i skladby, které Apple přehrává v rámci propagace, tzv. „Heat Seeker“ skladby.

Bude zajímavé sledovat, kolik iTunes Radio s takto nastavenými podmínkami vydělá, nicméně na rozdíl od Pandory je jedním z účelů služby vést uživatele k dalším nákupů skladeb, každou skladbu si lze totiž během jejího přehrávání zakoupit. Pokud si iTunes Radio chcete vyzkoušet, můžete, stačí mít jen americký účet v App Store, se kterým se přihlásíte do iTunes. A jestliže vám řešení Applu úplně nesedí, můžete vyzkoušet například v České republice nově dostupnou službu Rdio.

Zdroj: 9to5Mac.com
.