Zavřít reklamu

Na konci října minulého roku jsme se dočkali v App Store nemilého překvapení. Apple globálně zvedl cenu aplikací v eurech zhruba o deset eurocentů, takže u aplikací za 0,79 € se objevila cenovka 0,89 €, aplikací za 1,59 € cenovka 1,79 € atd. Zatímco navýšení u levnějších aplikací je zanedbatelné, u dražšího software, jako jsou navigace, mohl rozdíl navýšit cenu i v řádech stokorun.

Zatímco u hudby v iTunes byly ceny v eurech přepočítány vůči dolaru 1:1, App Store většinou vycházel v přepočtu na koruny podobně jako v amerických cenách. Teď to vypadá, že bude Apple zdražovat podruhé a ceny se dorovnají na hladiny iTunes, kde ekvivalent 0,99 $ vychází na 0,99 €.

Náš čtenář Jiří Matuška nás upozornil na vyšší cenu 0,99 € u aplikace Papa Sangre. Při hledání dalších aplikací jsme narazili na The Nightjar a několik dalších, například všechny placené aplikace Runtastic (1,99 € až 4,99 €) či aplikaci aktuálně propagovanou společností Apple – iTranslate Voice. Je ovšem poněkud zvláštní, že zdražování postihlo jen hrstku aplikací. Vyšší ceny v eurech jsou vidět nejen v českém App Store, ale i ve slovenském, polském, německém, francouzském nebo britském.

Vývojáři mohou cenu svých aplikací určit pouze podle hladin (tiers), které jsou odstupňovány od jednoho dolaru a mají ekvivalent v dalších světových měnách, není tedy možné, aby si sami určili cenu o deset eurocentů výše. Další možností je, že se jedná pouze o chybu. Zda se cenové hladiny pro Evropu, respektive pro euro, libru a další evropské měny změní, se dozvíme pravděpodobně v následujících dnech. Buď se postupně zvýší všechny ceny, nebo se sníží ceny výše jmenovaných aplikací.

O dalších případných změnách vás budeme informovat.

[do action=“aktualizace“ datum=“v 17 hodin“/]

Vše je nakonec trochu jinak. Aplikace sice skutečně zdraží, ale pouze některé. Vývojáři dostali možnost využít alternativních tierů, kde se 0,99 $ rovná 0,99 €. Budou existovat společně se současnými tiery, budeme se tak setkávat se starými i novými cenami.

.