Zavřít reklamu

Podle informací ve 35. letošním Jablečném týdnu vše nasvědčuje tomu, že se nové iPhony začnou prodávat 20. září. Věnujeme se také problémům Applu s Íránem, hledání nového specialisty na plasty i havajským aerolinkám…

Zákaz pro prodávání Apple produktů do Íránu již neplatí (27. 8.)

Apple už může prodávat své produkty zákazníkům, kteří si je chtějí odvést do Íránu. Americké ministerstvo financí zmírnilo obchodní sankce uvalené na Írán, nicméně přímo do této země nebo jejím vládním představitelům Apple své zboží stále prodávat nemůže. Obamova administrativa tím bojuje proti íránským omezením ve využívání technologií a cenzury, nicméně nyní usoudila, že zmírněným sankcí pomůže i íránským občanům proti vládním opatřením bojovat. Kompletní obchodní embargo nyní Apple drží nad Kubou, Severní Koreou, Súdánem a Sýrií.

Jeden z íránských obchodů, který neoficiálně prodává zboží od Applu.

Zdroj: CultOfMac.com

Apple stále hledá inženýra s odbornou znalostí plastů (28. 8.)

Inzerát Applu naznačuje, že kalifornská společnost nadále hledá posily pro svůj „materiální“ tým, přesněji řečeno pro jeho divizi zabývající se plastem. Apple chce získat nového člověka na pozici senior inženýra se specializací na plasty, který by se připojil k týmu starajícím se o materiály iPhonu a iPadu. Ideálním adeptem by byl člověk s minimálně desetiletou zkušeností, který by se podílel na vývoji nových plastových materiálů. Toto nicméně není jediná pozice spojená s plastem, na kterou Apple hledá posilu. Doposud se v Cupertinu hodně zaměřovali na hliník (iPad, iPhone, MacBook), nicméně plasty se nadále používají u Apple TV, AirPort Extreme a dalšího příslušenství a nyní se očekává, že plastový bude i nový iPhone 5C.

Zdroj: MacRumors.com

Apple čelí nejvíce patentovým trollům ze všech společností (28. 8.)

Jedno nepříliš příjemné vítězství si vysloužil Apple, když obsadil první místo v žebříčku společností, které nejčastěji napadají patentoví trollové. To jsou všechny osoby i společnosti, které se vůči někomu snaží domoci svých patentových práv. Apple je nicméně v právních bitvách zběhlý a před soudem skoro jako doma, takže to možná ani příliš nepřekvapí. Nová studie ukázala, že za posledních pět let byl Apple žalován více patentovými trolly (celkem 171) než jakákoliv jiná společnost. Na druhém místě se umístilo HP (137 žalob), dále Samsung (133), AT&T (127) a Dell (122). Bohužel pro Apple to nevypadá, že by mu chtěli patentoví trollové dát pokoj, naopak v roce 2013 se může kalifornská společnost soudit vůbec nejvíckrát.

Zdroj: CultOfMac.com

Prodloužená záruka AppleCare+ by mohla fungovat i v Evropě (29. 8.)

AppleCare+, prodloužená záruka, kterou Apple za 99 dolarů (1900 korun) poskytuje k iPhonům a iPadům a pokrývá neúmyslné poškození i selhání součástky, by se brzy mohla dostat i do Evropy. Apple nabízí AppleCare+ dva roky, nicméně doposud byla služba dostupná jen ve Spojených státech a Kanadě. Prodloužená záruka se hodí zejména neopatrným uživatelům, kteří mají za 99 dolarů záruku toho, že další dvě opravy nebo výměny například utopeného iPhonu budou stát každá jen 49 dolarů, což je mnohonásobně méně, než byste zaplatili za nové zařízení. Vedle toho je ve Spojených státech s AppleCare+ spojená také prodloužená záruka na dva roky, nicméně to v Evropě platí ze zákona. Přesto by se některým v Evropě AppleCare+ jistě hodila a mluví se o tom, že by mohla stát zhruba 100 eur, tedy 2500 korun. Jako případný příchod AppleCare+ do Evropy je označován příchod nového iPhonu.

Zdroj: CultOfMac.com

Havajské aerolinky nasadí místo zábavních systémů iPad mini (30. 8.)

Havajská letecká společnost Hawaiian Airlines začne od 1. září na vybraných linkách místo palubních zábavních systémů používat iPady mini. Jedná se o první americké aerolinky, které k podobnému kroku sahají. iPad mini budou moci využívat cestující ve 14 letadlech Boeing 767 na 14 linkách od Havaje až po Asii. Celkem bude do letadel vysláno 1500 iPadů mini. V jablečném tabletu budou mít uživatelé přístup k několika filmovým i seriálovým novinkám a vybraným hrám. V byznys třídě bude iPad mini dostupný zdarma, další cestující ho získají za příplatek 17 dolarů (15 dolarů při rezervaci předem).

Zdroj: 9to5Mac.com

V krátkosti:

  • 28. 8.: Některé média v týdnu spekulovala, že by mohl Apple společně s novými iPhony 10. září představit také nové iPady. Tato zpráva však vzala za své, jakmile ji svým rezolutním „Ne. Žádné iPady.“ dementoval Jim Dalrymple z The Loop.
  • 28. 8.: Nové iPhony by se mohly začít prodávat 20. září. Zaměstnanci amerického operátora T-Mobile totiž mají na tento den zamítnuté žádosti o dovolenou, což obvykle znamená start nějakého nového produktu.
  • 29. 8.: Blokování dovolených na 20. září bylo potvrzeno také u dalšího amerického operátora, tentokrát u AT&T, což značí, že start prodeje nových iPhonů v tento den je takřka hotovou věcí. Samotné AT&T totiž žádný vlastní produkt v tomto období představovat nemá.
  • 30. 8.: Apple se vůbec poprvé oficiálně vyjádřil a zároveň potvrdil start programu na odkup iPhonů, který mohou zákazníci využít při koupi nového modelu. O programu jsme blíže informovali ve středu.

Další události z tohoto týdne:

[related-posts]

.