Zavřít reklamu

Často se říká, že nejlepší fotoaparát je ten, který máme neustále při sobě a tím je chytrý telefon. V mnoha případech je to pravda, neboť mobil nám umožňuje rychle zachytit nesmírně cenné momentky, které by jinak vůbec nevznikly. V posledních dnech a týdnech trávím hodně času s fotoaparáty v mobilních telefonech a to hlavně s Nokia Lumia 925 a skutečně v to začínám věřit.

Ale bez ohledu na to, jak dobrými se fotoaparáty v chytrých telefonech staly, prozatím stále nejsou srovnatelné s jednoúčelovými fotoaparáty. I když se to někteří výrobci OEM vybavení snaží změnit (a to například Nokia nebo Samsung) a pokud bychom měli věřit tomu, co se říká, tak je Sony momentálně možná ještě o krok napřed, protože může změnit způsob, jakým pohlížíme na mobilní fotografování.

Jedna paní povídala…

Zvěsti jsou takové, že v Berlíně na tiskové konferenci v rámci IFA 2013 (6.–11. září, poznámka redakce) Sony představí zařázení Lens Camera. Co to je? Pokud budeme věřit uniklým informacím, tak se jedná o mobilní fotoaparát kompatibilní s Androidem a s iOS, který se připojí k chytrému telefonu. Mobil se tak stane hledáčkem a pravděpodobně i úložištěm pro obrázky z fotoaparátu, který je celý umístěn mezi čočkami. Nejvyšší model bude zřejmě vybaven stejnou optikou jako vlajková loď kompaktů Sony RX100 Mark II.

Proč se soustředit na integraci dobrých fotoaparátů do chytrých telefonů?

Konkurující si výrobci originálního vybavení jako je Samsung nebo Nokia již přijali odlišnou taktiku ve snaze vyrábět fotoaparáty pro mobilní fotografování srovnatelné s klasikou. Nokia má ve svém telefonu Lumia 1020 kolosální fotoaparát s 41MPx a technologií PureView a Samsung má tak trochu nemotorně navržený Galaxy S4 Zoom. Oba dva snímače jsou kvalitativně srovnatelné s normálními fotoaparáty. Jejich integrace na zadní straně telefonu je ale samozřejmě limitující – můžete je použít pouze s konkrétním telefonem.

Sony nabízí možnost odejmout fotoaparát (snímač) z chytrého telefonu. A vzhledem k tomu, že fámy naznačují kompatibilitu s Androidem a iOS, tak vám to přináší jak přenosnost, tak i flexibilitu. Konec konců, není to tak, že se budete snažit sebou nosit objektiv DSLR? Současné objektivy s optickým zoomem nabízejí mnohem vyšší kvalitu než objektivy s digitálním zoomem a samozřejmě bez ohledu na kvalitu optiky v telefonu, to stále nebude srovnatelné s kompaktními fotoaparáty. Alespoň zatím ne.

Jsme tím nadšení

Jednoduše řečeno, samozřejmě je tu hodně věcí, které v současné chvíli nevíme, jako je cena, dostupnost, výdrž baterie – prostě žádné oficiální detaily. Pokud ale přemýšlíte o investici do prémiového kompaktu, měli byste zpozornět. Myšlenka připojitelného fotoaparátu je dobrá. Dosud byla ale vždy špatně implementována. Fotoaparáty s Androidem od Samsungu jsou předražené, výrobek Nikonu je přijatelný, ale stojí za houby kvůli jeho části s Androidem. Chytré fotoaparáty od WiFi jsou OK, ale musíte k nim využívat speciální aplikace a ty ne vždycky nadchnou.

Zdá se, že Sony nechá všechno dělat vlastní fotoaparát a vašemu mobilu dopřeje odpočinek. Budete připojeni jen proto, abyste použili hledáček, díky tomu budete mít import, export a manipulaci pod palcem.

Protože není třeba se starat o mobilní připojení nebo o spolupráci s velkým dotykovým displejem, mohou být náklady na výrobu směřovány tam, kde to je důležitější – a to je optika.

Ale proč právě Sony. Neměli bychom to chtít od firmy Apple?

Samozřejmě, že Apple dává do iPhonů dobré snímací zařízení. Ale nevyrábí samostatné fotoaparáty – alespoň teď ne. (Je to specializovaný trh a Samsung se svým prvním fotoaparátem Galaxy ukázal, že nejde vrazit velkou obrazovku a mobilní operační systém do nějakého starého „obalu“ a nazývat to dobrou prácí. Samsung se popral se softwarovou stránkou věci, ale optika za tu cenu není vůbec dobrá.

Kam teď?

Na výroční IFA show s Android Central. Hned vedle androidích telefonů, televizí, laptopů a podobných zařázení je také šance, že uvidíme toto zvláštní příslušenství pro fotografování. Potom budeme vědět víc a navíc to bude vzrušující událost, moci si jej osahat.

A váš názor?

Zaujala by vás taková věc? Zajímali byste se o fotoaparát, který se dá připnout na váš iPhone nebo iPad? Co vás na tom láká a co odrazuje? Napište nám svůj pohled na danou věc do komentářů.

Zdroj: iMore.com
.