Zavřít reklamu

Síla mobilních telefonů je v tom, že jakmile je vybalíte a spustíte aplikaci fotoaparátu, můžete s nimi ihned pořizovat fotografie a videa. Stačí namířit na scénu a zmáčknout spoušť, kdykoli a (skoro) kdekoli. Jenže podle toho bude vypadat i výsledek. Chce to tedy trochu přemýšlet, aby byly vaše snímky co nejlíbivější. A od toho je zde náš seriál Fotíme iPhonem, ve kterém vám ukážeme vše potřebné. Nyní se podíváme na sdílená alba.

Sdílená alba mají sílu zejména v tom, že s jejich pomocí poskytnete své fotografie i ostatním, stejně jako oni vám. Jste-li tedy např. na nějakém společném výletě, nemusíte si poté fotografie posílat skrze AirDrop a další služby. Je to rychlé a elegantní. Navíc můžete jednotlivé záznamy i komentovat. Důležité však je, abyste měli na svých zařízeních, na kterých chcete sdílená alba vidět, nastavený iCloud a být na nich přihlášeni pod stejným Apple ID.

Sdílená alba a jejich zapnutí 

Na iPhonu, ale i iPadu nebo iPodu touch, přejděte do Nastavení, úplně nahoře vyberte své jméno a zvolte iCloud. Zde najdete nabídku Fotky, kterou rozklikněte a zapněte Sdílená alba. Pokud tak učiníte, můžete je již v aplikaci Fotky vytvářet.

K vytvoření nového sdíleného alba přejděte v aplikaci Fotky na nabídku Alba a klepněte na symbol plus. Poté vyberte Nové sdílení album. Pojmenujte jej a dejte Další. Nyní už vybíráte kontakty, které chcete do alba pozvat. Můžete zadat jejich e-mailovou adresu nebo telefonní číslo, které používají pro iMessage. Nakonec už jen potvrďte nabídkou Vytvořit.

Chcete-li album smazat, zvolte v sekci Sdílená alba možnost Zobrazit vše, vpravo nahoře vyberte Upravit a následně zvolte červené znaménko minus v levém rohu alba. Je-li album vaše, můžete jej smazat, jste-li do něho přizváni, můžete se z něho odhlásit. Následně už jen zvolte Hotovo.

Diskuze k článku

    A musí mít všichni APPLE?
    A když smažu sdílené album, tak fotky někde zůstanou?
    Ty vaše články mají spoustu omáčky na začátku, ale praktické informace chybí …

    Přesně tak. Tohle se člověk naučí snadno, ale jestli tam fotky po smazání zůstanou, že se změní kvalita atd to se tu člověk nedozví…

    Typicky se predpoklada ze maji vsichni Apple protoze sdileni probiha tak ze nasdilite clovek na jeho Apple ID. Pak mu naskoci hlaska jestli akceptuje a v jeho aplikaci fotky na jakemkoliv Apple zarizeni co ma, toto album vidi. Nicmene da se vygenerovat i www odkaz pro ty co Apple nemaji a mohou si prohlednout. Nemuzou ale prispivat a komentovat, aspon myslim.
    Fotky se do sdileneho alba nahraji, respektive zobrazuji v plne kvalite.

    Je treba pochopit jak sdilena alba Apple fotky funguji. Tedy mate nejake fotky rekneme v telefonu. Udelate sdilene album kam se fotky nahraji na iCloud server a zobrazuji vam a pozvanym uzivatelum. Ale „originaly“ ktere jste urcili ze se maji sdilet zustavaji stale tam kde jsou tedy bezne v app fotky. Pokud tedy smazete sdilene album tak vase fotky zustavaji stale kde jsou, nijak se jich to nedotkne. Jen jiz nejsou sdileny v ramci v tu chvili smazaneho alba. Pripadne i kdyz smazete jen jednu fotku ze sdileneho alba, tak se proste prestane sdilet ale na vasi knihovnu fotek v aplikaci to vliv nema. A opacne, pokud smazete fotku ve sve knihovne, ve sdilenem albu zustava, protoze se v nem ukazuje z kopie nahrane za timto ucelem na icloud.

celý text





Čtěte více