Zavřít reklamu

Režim soustředění nabízí v novějších verzích operačního systému iOS mnohem bohatší nabídky přizpůsobení. V dnešním článku si připomeneme, co vše můžete v rámci režimu Soustředění v iOS přizpůsobit, nastavit a personalizovat – od odznaků oznámení přes telefonní hovory až po sdílení.

Deaktivace oznamovacích odznaků

Režim Soustředění v iOS nabízí spoustu možností, jak deaktivovat prvky, které by vás mohly rozptylovat. Pokud vás například při práci či studiu rozptylují odznaky notifikací nad ikonkami jednotlivých aplikací, můžete je v rámci režimu Soustředění automaticky dočasně deaktivovat. Pro skrytí odznaků notifikací spusťte na iPhonu Nastavení -> Soustředění. Klepněte na režim, u kterého chcete skrýt odznaky notifikací, klepněte na Volby -> Plocha, a nakonec aktivujte položku Skrýt oznamovací odznaky.

Sdílení Soustředění v iMessage

Pokud jste se svými blízkými či přáteli v kontaktu přes iMessage, určitě nechcete, aby si o vás dělali starosti pokaždé, když kvůli zapnutému režimu Soustředění nebudete nějakou dobu odpovídat na jejich zprávy. Operační systém iOS ale na tyto situace pamatuje, a nabízí v iMessage možnost zobrazení poznámky s tím, že máte aktivovaný režim Soustředění. Pokud chcete aktivovat toto upozornění, spusťte na vašem iPhonu Nastavení -> Soustředění. Klepněte na režim, v jehož rámci chcete zobrazit zmíněné upozornění, v sekci Volby klepněte na Stav soustředění a aktivujte zde položku Sdílet stav soustředění.

Stanovení výjimek

Režim Soustředění v iOS vám samozřejmě dává také možnost povolení opakovaných hovorů, případně nastavení vybraných kontaktů, které se s vámi mohou spojit za všech okolností. Pokud chcete vybrat konkrétní kontakty, které se s vámi mohou spojit i při aktivovaném režimu Soustředění, spusťte na iPhonu Nastavení -> Soustředění. Klepněte na režim, u kterého chcete nastavit výjimky, a v sekci Povolená oznámení klepněte na Lidé. Poté přidejte vybrané osoby. V sekci Volající pak můžete aktivovat povolení opakovaných hovorů.

Skrýt stránky plochy

Pokud se potřebujete soustředit na práci nebo učení, ale máte neustálé nutkání brát do ruky iPhone, možná vám pomůže dočasné automatické skrytí stránek plochy, díky kterému nebudete mít na očích žádné ikonky aplikací. Spusťte na IPhonu Nastavení -> Soustředění a klepněte na režim. u kterého chcete aktivovat skrývání stránek plochy. V sekci Volby klepněte na Plocha a aktivujte položku Vlastní stránky. Nakonec vyberte stránky, které chcete po dobu aktivovaného režimu skrýt.

Sdílení mezi všemi zařízeními

Nastavili jste režim Soustředění na iPhonu, a chcete, aby se zároveń aktivoval také na vašich dalších zařízeních, přihlášených ke stejnému Apple ID? Pak bude ideálním řešením aktivace sdílení režimu Soustředění napříč zařízeními. Aktivace i deaktivace je otázkou několika málo okamžiků. Stačí na iPhonu spustit Nastavení -> Soustředění. Pod seznamem jednotlivých režimů poté aktivujte položku Sdílet mezi všemi zařízeními.

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více