Zavřít reklamu

V App Store dnes najdete plno českých vývojářů, ale v samotných počátcích tomu tak nebylo. Mezi tzv. průkopníky tohoto řemesla u nás patří vývojáři z Apps Dev Team. A právě s nimi vám Jablíčkář přináší exkluzivní rozhovor o tom, jak to vlastně při tvoření aplikací chodí…

Jak jste se vlastně k vývoji aplikací pro iPhone dostali, jak se začal tvořit Apps Dev Team a jak dlouho už programujete?
Iniciátorem k vytvoření skupiny lidí, kteří by vytvářeli aplikace pro iPhone byl (_oli). Sehnal několik zájemců o tuto činnost. Tak se začal rodit Apps Dev Team. Z původních zájemců zbyl jeden (JT).  Postupem času se k týmu chtěli připojit další členové, natrvalo zde však zakotvil jen (moole) a o několik měsíců později (ondras). Toto je náš současný tým. Zakladatelé firmy Apps Dev Team, s.r.o. jsou tedy (JT a _oli). Není tajemstvím, že bychom se rádi rozrostli, ale není lehké najít vhodného adepta v našem oboru a zároveň vhodného pro náš tým.

Jaké aplikace již máte na svědomí a jak dlouho trval jejich vývoj? Jaké kousky plánujete v nejbližší době?
Dokončili jsme již přes 10 aplikací. Začínali jsme se slovníkovými aplikacemi, např. Slovnik. Na zakázku jsme vyvíjeli čtečku Hospodářských novin HN reader (v krátké době by měl přijít další update), online přehled pokerových turnajů PokerNews.com Live Reporting a další, na které bohužel nemáme právo reference vzhledem k dohodě se zákazníkem. V plánu máme nyní několik projektů nejen pro iPhone/iPad, ale i webové aplikace.

Jak takový vývoj aplikace probíhá – od prvotní myšlenky až k finální podobě? Kdo přichází s nápady na nové aplikace?
Nápadů na nové aplikace je hodně. Náměty dostáváme od uživatelů, zákazmíků, fanoušků a samozřejmě i vymýšlíme naše vlastní. Všechny nápady zaznamenáváme, třídíme a poté důsledně analyzujeme, protože mnoho z nich se především z důvodu nerentabilnosti, existence konkurenčních projektů, nízké užitečnosti aj., ukáže jako nerealizovatelných a putují do koše.

Co všechno vývojář k programování potřebuje? Existují nějaké speciální nástroje, jsou třeba na začátku finance?
Pokud už člověk nebo firma vlastní počítač Apple a iPhone nebo iPad, stačí mu už “jen” znalosti, jak na to. Základní software pro vývoj poskytuje Apple zdarma, testování ale je možné pouze ve vestavěném simulátoru iPhonu/iPadu. Pro testování vyvinuté aplikace na skutečném zařízení a následném publikování na App Store, je nutné zakoupit licenci za US$99/rok. Po zakoupení licence jsou také programátorovi s předstihem dostupné i nejnovější vývojářské nástroje a firmwary i jejich beta verze.

Nestačí ale jen znalost programování. Aby byla aplikace úspěšná, je nejméně stejně důležitý i funkční a grafický návrh aplikace a tvorba prototypů. Zde nejlépe pomohou speciální nástroje jako např. Omnigraffle, Photoshop atp. Při vývoji na zakázku, v týmu atp. se velmi hodí software zejména pro projektové řízení.

Když máte aplikaci hotovou, co je všechno potřeba udělat, aby se dostala do App Store?
V případě, že je aplikace otestovaná a správně funkční na různých zařízeních a na různých verzích iOS, je možné ji distribuovat přes App Store. Finální build se odešle přes applovský iOS portál, kde je nutné přidat doplňující metadata a provést nastavení dalších parametrů pro publikování. Tímto se aplikace dostane do schvalovacího procesu, kde je testována a přezkoumávána Applem. Někdy to trvá dny, spíše však týdny. V případě, že Apple neshledá na aplikaci žádné problémy, může se objevit v App Store. Datum zveřejnění je možné zvolit nebo zveřejnit aplikaci ručně.

Máte k dispozici informace o tom, kolik lidí si vaší aplikaci koupilo? Soustředíte se na určitou skupinu lidí nebo tvoříte aplikace pro širokou veřejnost?
Ano, máme statistiky přímo od Applu, podle těch se i vypočítává finanční odměna pro vývojáře v případě, jedná-li se o placenou aplikaci. Toto je možné sledovat i jinými nástroji třetích stran.

Z hlediska výnosů je lepší se zaměřit ihned na globální trh. Zkusili jsme si i lokální a úžeji zaměřené projekty.

Co je potřeba udělat, aby byla aplikace na App Store úspěšná?
Aby byla aplikace v App Store úspěšná, je zapotřebí poutavý vzhled, zajímavé funkce, jednoduchost použití, správně načasovaná propagace a marketing… a v neposlední řadě i kus štěstí.

Vyvíjíte pro iPhone nebo i pro další zařízení?
Vyvíjíme primárně pro iOS, tzn. pro iPhone, iPod touch, iPad. Ale máme bohaté zkušenosti se serverovými částmi projektů, takže webové aplikace pro nás nejsou problém stejně tak jako 2D, 3D grafika a tím pádem i hry. Zajišťujeme i vývoj pro jiné platformy než iOS, např. Android, Mac OS X, Windows.

A závěrečná otázka, dá se v tomto byznysu pravidelně vydělávat?
Z našich zkušeností ano.


V případě dalších dotazů na Apps Dev Team nebo k vývoji je směřujte na redakce[at]14205.w5.wedos.net nebo na developer[at]appsdevteam.com. Může totiž následovat další článek, kterým budou tyto vaše dotazy zodpovězeny.

.