Zavřít reklamu

Platební služba Apple Pay je neustále na vzestupu. Firmě Apple se úspěšně daří ji šířit do dalších zemí světa a její podporu nabízí čím dál vyšší počet bank, obchodníků a dalších institucí. Nejnovější průzkum společnosti Bernstein ukázal, že služba Apple Pay je dlouhodobě jedním z nejschopnějších konkurentů populárního systému PayPal.

Experti ze společnosti Bernstein uvádí, že Apple Pay se na současném celosvětovém objemu všech karetních transakcí podílí pěti procenty. Pokud by růst služby pokračoval i nadále tímto tempem, mohla by se služba Apple Pay již v roce 2025 podílet na objemu celosvětových karetních transakcí deseti procenty. Apple Pay se tak podle analytiků stává pro službu PayPal čím dál schopnější hrozbou. Apple Pay s PayPal srovnával i samotný Tim Cook, a to i přes to, že se od sebe obě služby přece jenom vzájemně liší. Cook loni uvedl, že platební služba společnosti Apple v rychlosti růstu čtyřnásobně překonala PayPal. Apple Pay začal překonávat PayPal také co se týče nárůstu nových uživatelů.

Někteří analytici také čistě teoreticky hovoří o možnosti, že by Apple mohl se svým platebním systémem začít konkurovat také společnostem Visa a Mastercard. Tento scénář je ale zatím hudbou velmi vzdálené budoucnosti, a závisí na tom, do jak velké míry se společnost Apple pustí do vod poskytování služeb tohoto typu. Podle společnosti Bernstein se ale Apple bude vždy muset spoléhat na zavedené vydavatele platebních karet. Apple ale může podle odborníků výrazně těžit z uzavřenosti NFC hardwaru ve svých iPhonech, která se již stihla dostat do hledáčku antimonopolních regulátorů.

Společnost Juniper Research pak v samostatné zprávě uvedla, že bezkontaktní transakce jsou na vzestupu a mohly by v roce 2024 dosáhnout celosvětové výše 6 bilionů dolarů. Významný podíl na tomto růstu má kromě jiného právě služba Apple Pay. Odborníci službě Apple Pay také předpovídají růst uživatelské základny v klíčových regionech, jako je Dálný Východ, Čína a Evropa.

.