Zavřít reklamu

Řada z nás si neumí v současné době představit svůj život bez počítačových her a bezplatného neomezeného přístupu ke všem možným informacím – Wikipedie. V dnešním díle našeho seriálu o významných událostech v oblasti technologií si připomeneme patent, který stál u zrodu domácích videoher, a spuštění provozu Wikipedie.

Zrod počítačových her (1968)

15. leden se stal velice významným dnem v oblasti videoherního průmyslu. Ralph Baer, který je obecně považován za otce videoherního průmyslu, si ten den nechal patentovat televizní herní systém, který sám navrhl. Zmíněný patent se stal základem pro vývoj Magnavox Odyssey, což bylo první domácí videoherní zařízení. Ralph Baer, celým jménem Rudolf Heinrich Baer, se narodil v březnu roku 1922. Již v roce 1951 přišel s nápadem, že by televizní obrazovka mohla sloužit také ke hraní her. Baer je také autorem hry Chase pro zmíněnou konzoli Magnavox Odyssey, vytvořil také hry Simon, Super Simon nebo Maniac.

Ralph Baer
Zdroj

Přichází Wikipedia (2001)

15. ledna roku 2001 byl oficiálně spuštěn provoz domén wikipedia.com a wikipedia.org. Obě tyto domény byly zaregistrovány 12. a 13. ledna téhož roku, počátky Wikipedie se ale datují až do roku 1995, kdy programátor Ward Cunningham vytvořil web s názvem WikiWikiWeb. Stránky Wikipedia.com a Wikipedia.org měly sloužit coby doplńkový projekt k již zaniklé encyklopedii Nupedia. Zatímco do Nupedie mohli přispívat pouze odborníci, Wikipedia se postupně stala dostupnou pro úpravy prakticky všem, kteří do ní chtěli přispívat. Již několik měsíců od svého spuštění nabízela Wikipedie zhruba 1,5 milionu článků, tento počet v listopadu následujícího roku dosáhl zhruba pětinásobku, v dubnu roku 2008 se Wikipedia mohla pochlubit jubilejními deseti miliony článků.

Témata: , , ,
.