Zavřít reklamu

Zatímco většina uživatelů při poškození iPhonu okamžitě využívá služby autorizovaných servisů, tak existují jedinci, kteří si vše chtějí opravit sami. Abyste však mohli takový iPhone rozebrat, tak k tomu potřebujete speciální nářadí. Jestliže chcete na Vánoce obdarovat člověka, který by se chtěl naučit opravovat iPhony a ostatní zařízení, popřípadě pokud byste chtěli udělat radost již zkušeným nadšeným opravářům iPhonů, tak se vám bude hodit tento článek. V něm se podíváme na 10 nejlepších vánočních dárků pro nadšené opraváře iPhonů.

iFixit Prying and Opening Tool Assortment

Když se vrhnete do opravování iPhonu, tak jej prvně musíte tzv. rozložit – bez tohoto kroku neopravíte zhola nic. Rozložení probíhá tak, že se z těla zařízení odlepí displej, který se následně odpojí od základní desky. Jenže odlepení displeje z rámu rozhodně není jednoduchým krokem, minimálně ne pro začátečníky. Aby se to povedlo, tak je nutné vlastnit alespoň základní nářadí pro páčení a otevírání. Jednu takovou sadu nářadí, která dokáže celý postup nesmírně ulehčit, nabízí společnost iFixit. Jedná se o sadu Prying and Opening Tool Assortment a nachází se v ní klasický spunger, helberd spunger, plastové páčidlo, dvě plastové karty a šest otevíracích trsátek.

iFixit Prying and Opening Tool Assortment koupíte zde

VOREL šroubovák pro mobilní telefony, 32ks

Chcete na Vánoce obdarovat někoho, kdo s opravami teprve začíná a nemá k dispozici ani základní nářadí, které je naprosto klíčové? Pokud ano, tak se určitě podívejte na šroubováky pro mobilní telefony od značky VOREL. Jedná se 32dílnou sadu šroubováků a dalšího nářadí, která je do začátků zcela ideální – a navíc k tomu všemu nesmírně levná. Kromě šroubováku jako takového je součástí této sady 24 bitů, dvě plastová páčidla, prodlužovací nástavec, přísavka, trsátko, nástroj pro otevírání SIM šuplíčků a zahnutá pinzeta. To všechno je samozřejmě pěkně přehledně uspořádání v odolném plastovém boxu.

VOREL šroubovák pro mobilní telefony koupíte zde

iFixit Precision Tweezers Set

Jestliže chcete, aby obdarovaný při domáckých opravách iPhonů uspěl, tak se rozhodně neobejde bez pinzet. Tyto pinzety by ideálně měly mít různý tvar, jelikož různé situace si žádají různé pinzety. Nejvíce se při opravách telefonů upotřebí klasická ostrá pinzeta, klasická pinzeta a zahnutá ostrá pinzeta. Díky pinzetám je možné jednoduše cokoliv nadzvednout, přidržet, vytahovat, trhat anebo třeba seškrabávat staré lepení z rámu telefonu. Pinzet navíc nikdy není dost, jelikož se často stane, že se je při opravování podaří nějak zohnout. Pokud se pinzeta zohne, tak už nikdy nebude jako předtím a navíc nebude dobře plnit svou funkci. Sadu tří základních pinzet nabízí iFixit.

iFixit Precision Tweezers Set koupíte zde

iFixit Magnetic Project Mat

I když se vrhnete jen na základní servisní úkon, tj. například výměna baterie či displeje, tak budete v závislosti na zařízení pracovat s několika šroubky. Kromě toho, že se uvnitř iPhonů nachází často tři různé typy šroubků, tak jsou navíc k tomu různě dlouhé. Z toho důvodu je zcela zásadní, aby měl dotyčný opravář nad každým šroubkem přehled, a aby byl zpětně přesně schopen určit, kam vytáhnutý šroubek patří. Pokud by totiž například došlo k zašroubování delšího šroubku, tak by se mohlo stát, že dojde k poškození nějaké součástky, třeba základní desky. S organizací šroubků a dalších dílů dokáže pomoci iFixit Magnetic Project Mat, tedy magnetická podložka, na kterou je navíc možné zapisovat poznámky.

iFixit Magnetic Project Mat koupíte zde

iFixit iOpener Kit

V jednom z výše uvedených tipů na vánoční dárky pro nadšené opraváře jsme se společně podívali na základní sadu pro otevírání a páčení. I přesto, že tato sada ve většině případech bude dostačovat, tak v určitých případech se vám zařízení nepodaří rozlepit jinak než zahříváním. Někteří jedinci k nahřívání používají například fén či horkovzdušnou pistoli, nejedná se ale rozhodně o ideální postup, jelikož můžete vysokým teplem zařízení zničit. Přesně pro tyto typy oprav připravil iFixit speciální iOpener Kit, ve kterém se kromě základního otevíracího nářadí nachází iOpener, tedy speciální nástroj, který se zahřeje, a poté položí na požadované místo, které se má zahřát. Teplo je u oprav chytrých telefonů často vašim kamarádem a iOpener Kit rozhodně ocení každý opravář.

iFixit Opener Kit koupíte zde

iFixit Essential Electronics Toolkit V2

Kromě toho, že iFixit nabízí menší sady konkrétních typů nářadí, tak samozřejmě nabízí i komplexnější sady, ve kterých se nachází různé nástroje pro opravy a demontáž zařízení. Jednou velmi oblíbenou sadou je ta s názvem iFixit Essential Electronics Toolkit V2, kterou upotřebí všichni začáteční opraváři. Jedná se o sadu základního nářadí, ve které se nachází šroubovák s bity, trsátko, přísavka, pinzeta, páčidlo a spudger. Všechny tyto nástroje jsou baleny v pěkném plastovém obalu, který zabrání případnému ztracení. Víko plastového obalu lze pak po otočení na druhou stranu využít také jakožto základní „podložku“ pro základní organizaci šroubků a součástek.

iFixit Essential Electronics Toolkit V2 koupíte zde

Xiaomi Mi x Wiha 8-in-1 Precision Screwdriver

Co se týče precizník šroubováků, tak jsme si prozatím výše ukázali ty obyčejné, které jsou ale nejpopulárnější. Kromě nich je ale možné zakoupit také elektrické precizní šroubováky, se kterými nemusíte točit. Namísto toho stačí zmáčknout tlačítko a o nic víc se nemusíte starat – šroubovák se začne sám točit a potřebný šroubek zašroubuje. Jestliže jste přesvědčeni o tom, že by takový šroubovák váš obdarovaný ocenil, tak se podívejte na Xiaomi Mi x Wiha 8-in-1 Precision Screwdriver. Tento elektrický šroubovák disponuje přepínačem pro otočení šroubování, v balení pak nechybí ani prodlužovací nástavec a celkově 8 oboustranných bitů, tj. dohromady 16. Pro šroubování je možné nastavit tři převodové stupně.

Xiaomi Mi x Wiha 8-in-1 Precision Screwdriver koupíte zde

AlzaPower Electronic ToolKit TKE170

Podobný elektrický šroubovák nabízí také Alza, a to pod svou velice známou značkou AlzaPower. Výrobky značky AlzaPower jsou mezi lidmi velmi oblíbené, jelikož jsou kvalitní a levné, což můžeme potvrdit z vlastní zkušenosti. Portfolio produktů AlzaPower se neustále zvětšuje a v současné chvíli už je dokonce možné od této značky zakoupit i sadu elektrického precizního šroubováku. Chcete-li tedy obdarovanému pořídit elektrický precizní šroubovák, tak je další skvělou možností AlzaPower Electronic ToolKit TKE170. U tohoto šroubováku si můžete samozřejmě nastavit směr otáčení, společně s 8 úrovněmi kroutícího momentu. Výdrž tohoto šroubováku je až 3 hodiny na jedno nabití, v balení pak kromě něj najdete celkově 17 bitů a nabíjecí microUSB kabel.

AlzaPower Electronic ToolKit TKE170 koupíte zde

iFixit Pro Tech Toolkit

Jestliže chcete nadšenému opravářovi udělat radost tím nejlepším, čím můžete, tak sáhněte po iFixit Pro Tech Toolkit. Tato sada nářadí je mezi opraváři vůbec nejoblíbenější, a to po celém světě, jelikož nabízí naprosto všechno, co kdy můžete potřebovat. Sada iFixit Pro Tech Toolkit je navíc nesmírně kvalitní a neznám nikoho, kdo by s ní měl nějaké problémy. Součástí iFixit Pro Tech Toolkit je šroubovák se 64 vyměnitelnými bity, uzemňovací náramek, přísavka, otevírací nástroje, trsátka, tři pinzety, špachtle, speciální kovový otevírací nástroj, flexibilní prodlužovací nástavec a další. Vše je zabaleno v pěkném plastovém obalu a jeho víko můžete po otočení využít k základní organizaci šroubků. iFixit Pro Tech Toolkit je možné využít jak pro opravu telefonů, tak pro opravy ostatních zařízení a spotřebičů. Více se o něm můžete dozvědět v naší recenzi.

iFixit Pro Tech Toolkit koupíte zde

ifixit pro tech toolkit

iFixit Repair Business Toolkit

Posledním tipem na vánoční dárek pro nadšené opraváře je zcela ultimátní sada profesionálního nářadí. V této sadě se nachází prakticky vše, na co si opravář může vzpomenout – a dost možná ještě víc. Veškeré nářadí a nástroje z iFixit Repair Business Toolkit jsou zabalené ve velké brašně, díky čemuž si opravář může veškeré nářadí jednoduše sbalit s sebou na cesty a jet cokoliv opravit. Součástí této sady je výše zmíněná sada iFixit Pro Tech Toolkit, dále sada 15 precizních šroubováků, nástroje pro otevírání a páčení, iOpener, digitální multimetr, přísavky, čistící nástroje, čistící prostředky včetně mikrovláknového hadříku, fix s malou magnetickou podložkou a mnoho dalšího. Tato sada je tedy určená spíše pro profesionály, jejichž současné nářadí už je například opotřebované a potřebují nové.

iFixit Repair Business Toolkit koupíte zde

.