Zavřít reklamu

Mezi součásti operačního systému macOS patří také Terminál. Tato výkonná a vysoce užitečná utilita je zejména řadou běžných, méně zkušených uživatelů opomíjená. S pomocí Terminálu na Macu lze přitom provádět celou řadu operací, a práce s Terminálem vám v mnoha případech umí usnadnit práci a ušetřit čas. Pojďme se v dnešním článku seznámit s naprostými základy Terminálu na Macu.

Co je to Terminál a kde ho najdu?

Terminál na Macu slouží jako aplikace, jejímž prostřednictvím můžete s vaším počítačem pracovat za pomoci příkazové řádky. K Terminálu se na Macu můžete dostat dvěma základními způsoby. Jeden z těchto způsobů spočívá ve spuštění Finderu, ve kterém kliknete na Aplikace -> Utility, kde následně kliknete na Terminál. Terminál můžete na Macu aktivovat také tak, že za pomoci klávesové zkratky Cmd + mezerník spustíte Spotlight, do kterého zadáte výraz „Terminál“ a stisknete Enter.

Přizpůsobení a vzhled Terminálu

Terminál není klasickým grafickým uživatelským rozhraním. To znamená, že v něm nemůžete pracovat s myší či trackpadem tak, jako například ve Finderu. V Terminálu na Macu lze nicméně používat myš například k označování textu za účelem kopírování, mazání nebo vkládání. Pojďme se nyní společně podívat na to, co vám vlastně Terminál po svém spuštění říká. Po spuštění Terminálu by se vám v jeho horní části měl objevit údaj o tom, kdy jste tuto aplikaci naposledy otevřeli. Pod tímto údajem by se měl nacházet řádek s názvem vašeho počítače a uživatelského účtu – blikající kurzor na konci tohoto řádku čeká na vaše příkazy.

Se zadáváním příkazů ale ještě nějakou chvilku počkáme a podíváme se blíže na vzhled Terminálu. To, že se nejedná o klasické grafické uživatelské rozhraní ještě neznamená, že byste si vzhledem Terminálu nemohli trochu pohrát. Pokud vám nevyhovuje stávající vzhled Terminálu na vašem Macu, klikněte v liště nabídek v horní části obrazovky na Terminál -> Předvolby. Po kliknutí na kartu Profily v horní části okna předvoleb si můžete prohlédnout všechny motivy, které jsou pro Terminál k dispozici. Vyberte ten, který vám nejvíce vyhovuje, a v hlavní části okna karty profilů můžete přizpůsobit další detaily vzhledu. V kartě Obecné pak můžete zvolit, jaký vzhled bude mít Terminál po svém spuštění.

Import nových profilů do Terminálu

Další profily pro Terminál na Macu si můžete stáhnout například zde. Vyberte profil, který vás zaujal, a klikněte pravým tlačítkem myši na nápis Download napravo od názvu profilu. Zvolte Uložit odkaz jako… a potvrďte uložení. Spusťte Terminál a v liště nabídek v horní části obrazovky vašeho Macu klikněte na Terminál -> Předvolby. Opět zamiřte do karty Profily, tentokrát ale ve spodní části panelu na levé straně okna předvoleb klikněte na kolečko se třemi tečkami a zvolte Import. Poté stačí už jen vybrat profil, který jste před chvílí stáhli, a přidat jej do seznamu.

S pomocí dnešního krátkého a jednoduchého návodu jsme se seznámili s Terminálem. V příštím díle se podrobněji podíváme na to, jakým způsobem a za pomoci jakých příkazů lze v Terminálu na Macu pracovat se soubory a složkami.

.