Zavřít reklamu

Nový operační systém iOS 16 představil Apple již před několika dlouhými týdny. Aktuálně je tento systém samozřejmě stále k dispozici v rámci beta verze, a to jak pro vývojáře, tak veřejné testery. Existuje mnoho uživatelů, kteří si iOS 16 pro získání předběžného přístupu tento systém nainstalovali. Pokud mezi ně patříte, tak jistě víte, že se mu od představení věnujeme a ukazujeme si veškeré novinky. V tomto článku se zaměříme na 5 tipů, jak prodloužit výdrž baterie iPhonu s iOS 16 beta.

Dalších 5 tipů pro prodloužení výdrže baterie v iOS 16 zobrazíte zde

Trpělivost růže přináší

Před tím, než se vrhnete do nějakých extra složitých postupů, jednoduše chvíli vyčkejte. Když totiž na iPhone nainstalujete novou majoritní verzi iOS, tak se na pozadí provádí nespočet různých akcí a běží mnoho procesů, které určitým způsobem „srovnávají“ iPhone s novým iOS. Z toho důvodu je zvýšená spotřeba baterie po instalaci nové aktualizace iOS běžná. Vyčkejte minimálně pár hodin, ideálně dní.

baterie ios 16

Systémové tipy

Samotný systém dokáže určit, že dochází k nadměrné spotřebě energie v baterii. V takovém případě může sám zobrazit různé tipy, které vám řeknou, co můžete pro snížení spotřeby udělat. Pokud byste si chtěli zkontrolovat, zdali nějaké takové tipy pro vás systém náhodou má, tak stačí přejít do Nastavení → Baterie, kde se případně zobrazí. V opačném případě pokračujte ve čtení článku.

návrhy baterie ios

Aktivace tmavého režimu

Je to několik let nazpátek, kdy Apple konečně do iOS přidal tmavý režim. Ten se využívá především v noci, a to z jednoduchého důvodu – aby nedocházelo ke zbytečnému namáhání očí. Tmavý režim si samozřejmě prakticky ihned většina uživatelů oblíbila, věděli jste však o tom, že dokáže také šetřit baterii, a to konkrétně u iPhonů s OLED displejem? Ten totiž černou barvu vyobrazuje vypnutím pixelů = čím více černé barvy, tím menší je náročnost displeje na baterii. Pro aktivaci tmavého režimu přejděte do Nastavení → Zobrazení a jas, kde aktivujte Tmavý režim.

Omezení polohových služeb

Aplikace a webové stránky po vás mohou požadovat přístup k polohovým službám. Zatímco u některých webů a aplikací je to oprávněné, například vyhledávání na Googlu či navigace, tak mnoho z nich je využívá prakticky jen k získání dat a následnému cílení reklam. Pro částečnou či kompletní deaktivaci polohových služeb přejděte do Nastavení → Soukromí a zabezpečení → Polohové služby, kde je možné vše nastavit.

Vypnutí 5G

Pokud máte iPhone 12 (Pro) a novější, tak můžete využívat připojení k síti prostřednictvím 5G. V Česku stále není 5G bůhvíjak hodně rozšířené, takže jeho samotné využívání často mimo velká města nedává smysl. Každopádně největším problémem je, pokud se nacházíte v místě přelomu 4G a 5G, kde dochází k častému přepínání mezi těmito sítěmi. Ono přepínání je totiž na baterii iPhonu velmi náročné, proto se 5G vyplatí vypnout. Toho docílíte v Nastavení → Mobilní data → Volby dat → Hlas a data, kde zaškrtněte LTE.

.