Zavřít reklamu

Apple s představením iPhonů 14 dlouze hovořil o jejich možnostech satelitního volání. Jedná se o první mobilní telefony, které to umí. Jedna věc je ale samozřejmě na straně hardwaru, kdy tuto službu telefon poskytne, druhou je pak infrastruktura. Možná to nyní nevnímáme jako nějaký revoluční krok, je ale jasné, že jím Apple zase udal další trend. 

Je poměrně obtížné někam pořád moderní technologie posouvat. Vymyslet něco vyloženě nového je prostě složité, protože málo z nás si dokáže představit, co by např. smartphony měly ještě umět a zatím to neumí. Apple to proto zkouší se satelitní komunikací – zatím sice jen na bázi té nouzové, to ale neznamená, že by z toho do budoucna nemělo být něco víc.

Samozřejmě to také padá na pokrytí, kde i když i naše iPhony 14 satelitní komunikaci již díky aktualizaci iOS umí, v tuzemsku se stejně pomoci nedovoláme. Jenže síť Globalstar ve spojení s Applem hodlá službu přenést i na evropské trhy, a možná se tak dočkáme i u nás. I když je totiž Česká republika pokryta signálem lépe než třeba USA, kde je pořád hodně bílých míst, zejména na horách nebo naopak v nížinách zde jsou rezervy i ve středu Evropy.

SpaceX, T-Mobile a Google 

Ještě před tím, než svou „revoluční“ službu představil Apple, přišla společnost SpaceX spolu s T-Mobilem, že právě ony poskytnou mobilním telefonům možnost satelitní komunikace. Jenže Apple to dotáhl k realizaci jako první, takže prohlášení neprohlášení, spuštění služby je to, co se počítá. Nicméně Google, který stojí za operačním systémem Android, uvedl, že právě verze Androidu 14 bude už nativně satelitní komunikaci podporovat. Je ale zjevné, že zde už by mělo jít o běžnou komunikaci, nikoli jen o tu nouzovou.

Elon Musk k tomu ostatně uvedl (tedy ještě před kontroverzemi s Twitterem), že satelitní konektivita by mohla podporovat jeden až dva tisíce souběžných telefonních hovorů nebo stovky tisíc textových zpráv. Není přitom předpoklad, že by v jeden moment bylo třeba odbavit tolik „volání o pomoc“, jako je tomu u Applu. T-Mobile má ale v plánu spustit pilotní provoz až na konci příštího roku.

Samsung a Galaxy S23 

A k tomu je zde Samsung. Ten nehodlá na nic čekat, protože Android 14 bude vydaný až někdy na přelomu srpna/září příštího roku, přičemž společnost na začátku února uvede nástupce svých vlajkových telefonů, tedy řadu Galaxy S23. A protože nechce o žádné technické vymoženosti přijít, tak by to měly býr jedny z prvních telefonů s Androidem (zatím jen Androidem 13), které „nějakou“ satelitní komunikaci přinesou. Těmi úplně prvními by měly být smartphony společnosti Huawei.

Kdyby tak Samsung neudělal, musel by pak čekat celý rok na to, až by mohl s touto možností přijít v řadě Galaxy S24, což je dlouhá doba. Není totiž pravděpodobné, že by tuto funkcionalitu dostaly jiné modely výrobce, snad vyjma skládaček Galaxy Z Fold5 a Z Flip5, i když zde je to na zváženou, jestli to zrovna tyto stroje potřebují. Jihokorejský výrobce tak prostě chce být připravený, nicméně může to i znamenat, že přijde s vlastním řešením, se kterým pokryje alespoň domácí trh. Finance i možnosti na to jistě má. 

Je zřejmé, že o možnostech satelitní komunikace budeme slýchat stále více. Jako bylo jasným trhákem 3G, 4G/LTE a nyní 5G, tak možnost satelitní komunikace zní přece jen unikátně a do 6G je to ještě daleko, takže právě toto by mohlo být jasným marketingovým tahákem upozornit na to, že se s telefony daného výrobce dovoláte alespoň jen o pomoc, když budete v nouzi a ukazatel signálu nebude ukazovat ani jednu čárku. Apple jasně udal další trend, kterého se budou chtít ostatní prostě chytit. 

.