Zavřít reklamu

Poměrně často se ve svém okolí setkávám s názorem, že zatímco Apple produkty jako takové jsou jednoduché na pochopení, produktová nabídka Applu nikoliv. Z jednoho modelu iPhonů jich máme totiž rázem mnohem víc a v případě iPadů a Maců to platí naprosto stejně. Jak se však zdá, minimálně u MacBooků se Apple v tomto směru použil a pomalu začíná napravovat to, co v minulosti napáchal. A od de facto dokonalého zpřehlednění jej dělí již velmi málo.

1520_794_MacBook_Air_M2_AirPods_Max

Nabídka MacBooků se pořádně zamotala již před lety, když do ní vstoupil 12″ MacBook, u kterého lidé dodnes pořádně neví, co přesně měl v nabídce Applu představovat. Za vysokou cenu totiž nabízel mizerný design a snad jeho jediným benefitem byla velmi příjemná velikost, díky které se vešel do kabelky či batohu. O pár let později pak dorazily 14″ a 16″ MacBooky Pro, na čemž by nebylo nic špatného, kdyby ovšem nenechaly „o samotě“ 13″ MacBook Pro.  Tohle všechno ale vezmi čert. Největším problémem totiž bylo ve výsledku to, že ač nabídka Applu obsahovala spoustu modelů, rozhodně nebyla schopná uspokojit všechny uživatele. Když totiž člověk chtěl například méně výkonný, ale velký notebook, měl smůlu. Jediným velkým strojem totiž byl donedávna 16″ MacBook Pro, který je však taky pořádně drahý a pro valnou většinu světa zbytečně výkonný.

O to lepší zprávou bylo představení 15″ MacBooku Air minulý týden, jelikož tímto modelem Apple dokonale vyplnil mezeru mezi MacBooky Air a Pro. Ano, 15″ Air není nejlevnější, ale pokud někdo lační po velkém laptopu s tenkým tělem, u kterého není potřeba přehršel výkonu, je tento model pro něj doslova jako stvořeným. Jediným produktem, který v současnosti v macbookové nabídce Applu nedává tak úplně smysl, je 13″ MacBook Pro, avšak to hlavně kvůli tomu, že sdílí částečně specifikace s MacBookem Air a částečně s MacBookem Pro. Kdyby jej tedy Apple „přetvořil“ na stroj, který bude jakýmsi mezistupněm mezi Airy Pro, přičemž by jej také ideálně nabídl ve dvou velikostních variantách a uživatelé by si ta mohli vybírat ze základních Airů, střední třídy Pro a high-endových Pro (či třeba Ultra), nabídka Applu by byla po letech opět dokonale přehledná.

.