Zavřít reklamu

Už máme mnohé informace o tom, co se iOS 18 naučí za novinky. Prim zde samozřejmě bude hrát AI. Jenže umělá inteligence není všechno, pokud se zapomene na základní funkce systému. Těchto 5 bych za základní považoval, i když je iOS dosud nemá. Dočkám se jich konečně právě s iOS 18? 

Manažer zvuků  

Je to drobnost, jenže je neskutečně frustrující a nechápu, že Apple ještě nic podobného do iOS nepřidal. Prostředí iOS obsahuje různé úrovně hlasitosti: jednu pro vyzvánění a budík, druhou pro aplikace a hry (i videa), další je úroveň reproduktoru při volání atd. Abyste danou hlasitost nastavili, musíte se v daném „prostředí“ aktuálně nacházet a úroveň hlasitosti určit. Je to úplně hloupý proces, protože se vám snadno stane, že neztišíte video, vypnete ho, nahodíte hru a ta by vám urvala uši. Tak prosím, jednoduchý manažer, ideálně podobný tomu, jaký je na Androidu. 

Prostor na klávesnici 

Klávesnice Applu obsahuje hodně volného a zbytečného prostoru. S iOS 17 jsme sice konečně přišli o zbytečnost v podobě pásu ikon, které nahradilo jen prostý symbol „plus“, nicméně pořád mi tady chybí řada s čísly, na kterou je nutné se přepínat. Prostor pod mezerníkem je přitom tak trestuhodně obří a nevyužitý, až to zaráží. Ještě horší je to v režimu na šířku. Proč Apple odstranil možnosti kopírování a vkládání (jak to zavedl iPhone 6 Plus) a nahradil to jen šedou plochou, je mi záhadou. 

Ovládací centrum 

Apple jej má do značné míry vylepšit, obávám se ale, že ne tak, jak bych si přál. Logika jeho zobrazení z pravého horního rohu je totiž úplně hloupá. Zkuste tam na iPhonu s přídomkem Max dosáhnout tak, aniž byste museli telefon nějak v ruce posouvat. Proč jej Apple nedá na pravou nebo levou dolní stranu? Nebo proč jej nevysouváme z nějakého dolního rohu směrem šikmo vzhůru? Nebo proč si jeho polohu nemůžeme blíže definovat? Jistě, multitasking, ale tak tady by snad šla ta linka trochu zmenšit. Android to umí a umí to dobře. 

Rozhraní na šířku 

Hry to umí, aplikace to umí, dokonce i Face ID už nás pozná v tom případě, když je telefon v poloze na šířku. Proč se ale domovská obrazovka nezobrazuje na šířku? Když člověk přechází z aplikace do jiné právě přes plochu, musí točit s telefonem na výšku, pak zase na šířku. Naděje zde ale je, protože v rámci domovské obrazovky se máme dočkat mnohých novinek, tak doufejme i v tuto. 

Více aplikací na displeji 

iPady už to umí kolik let, tedy že nabídnou rozdělenou obrazovku. Proč toto ale Apple nepřidá i do iPhonů? Protože se bojí, že na to mají malé displeje a taková práce by tím byla nepohodlná. Anebo prostě nechce, protože by to byla tak zásadní funkce, která by ještě více kanibalizovala iPady? Ať je tomu tak či onak, konkurence se toho nebojí, a i na malých displejích vám jej umožní rozdělit vedví, kde máte na každé půlce jiný titul, nebo prostě jen okno aplikace zmenšíte podle libosti a připnete jej třeba na danou stranu displeje – taková PiP, akorát pro aplikaci. 

.