Zavřít reklamu

Éra iPodů je už dávno za námi. I když to bylo ikonické zařízení, i když dalo vzniknout stále populárnějšímu formátu podcastů, nahradila jej jiná zařízení, především smartphony. Apple ale možná odkaz iPodu nano oživí, i když úplně jinak, než by se dalo očekávat. 

iPod nano se vyznačoval především svými kompaktními rozměry. Od své první generace používal ikonické ovládací kolečko nazvané Click Wheel, které ovšem v 6. generaci nahradil jen a pouze dotykový displej. Právě tato verze byla unikátní i v tom, že ji mnozí nosili na svém zápěstí jako nyní nosí Apple Watch. Řada vznikla v roce 2005 a ukončena byla v roce 2017. 

Odkaz iPodů žije dál 

I když je tedy iPod mrtvý, Apple jeho označení pořád ve spojitosti s hudebním hardwarem používá. Proto zde máme AirPods nebo HomePod. Právě s prvním zmíněným produktem by ale mohl odkázat na linii iPodů více než jen názvem. Nový patent totiž ukazuje AirPody s displejem, které vypadají hodně právě jako iPod nano 6. generace. 

Od uvedení prvních AirPodů Apple pravidelně provádí drobné aktualizace a vylepšení jejich nabíjecích pouzder. Přibylo u nich bezdrátové nabíjení, vestavěný reproduktor, USB-C, funkce Najít a další. Už v září 2022 ale podala společnost patent, který podrobně popisuje pouzdro AirPods s vestavěným dotykovým displejem. 

AirPods Pro s dotykovým displejem od MacRumors
Koncept AirPods Pro od MacRumors

Ten by samozřejmě poskytoval přístup k ovládání přehrávané hudby, šlo by skrze něho aktivovat Siri, přijímat a odpovídat na iMessage, kontrolovat počasí atd. Obsahoval by i ikonické kruhové gesto známé z Click Wheelu. Apple nyní tento patent aktualizoval, což naznačuje, že s ním do jisté míry stále počítá. Jasně z toho plyne, že Apple v podstatě směřuje k přeměně pouzdra AirPods na moderní verzi iPodu nano. Ostatně jsou mu podobné i nákresy v patentu obsažené. 

Patenty sice obsahují spoustu zajímavých nápadů, není ale zaručené, že se někdy dočkají své realizace. Je nicméně pravda, že ostatní výrobci již TWS sluchátka s displeji v jejich nabíjecím pouzdře obsahují, kdy s tím koketuje třeba i Samsung. Je pak jisté, že by to mohl být zajímavý způsob, jak vytvořit ještě o něco prémiovější verzi AirPodů. 

Problém by však mohl být v tom, že i tak by byla sluchátka pořád odkázána na spárované zařízení. Aby dal Apple pouzdru interní paměť, do které bychom si hudbu stahovali, je pak velice nepravděpodobné, protože jeho cílem je tlačit ji do nás skrze Apple Music, nikoli aby nám dával možnost poslouchat tu vlastní mimo platformu. Ve spojení s Apple Watch to pak nedává smysl vlastně už vůbec. Displej tak bude pravděpodobně jen displej, který využijeme, pokud nemáme Apple Watch a nechceme lovit iPhone s kapsy. 

.