Zavřít reklamu

Prodeje iPhonů zpomalují, počítače Mac se drží na svém, rekordy netrhají ani Apple Watch a ani iPady, které ale díky novým modelům rostly. Pak jsou zde služby, které jsou stále rekordní. Jaké služby Applu jsou ale nejoblíbenější? 

Apple už loni uvedl, že překonal hranici jedné miliardy předplatných s dvěma miliardami aktivních zařízeních. Za druhé čtvrtletí roku 2024 tak činily příjmy Applu z jeho služeb 24,21 miliardy dolarů, což je 14% meziroční nárůst. Analytická společnost CIRP nyní uveřejnila zprávu ukazující popularitu jednotlivých služeb, protože Apple je všechny hází do jednoho balíku a konkrétně nerozepisuje, jak se které vlastně daří. 

Vede iCloud 

Podle analýzy jsou nejpopulárnější službou placené upgrady úložiště na iCloudu a je to poměrně logické. Využívá je na 64 % uživatelů, a to samozřejmě proto, že 5GB prostor je na dnešní požadavky zcela nedostačující (Apple tento základní bezplatný plán dosud nikdy nezvedl). I novým majitelům iPhonů vydrží vlastně jen chvilku, než musí upgradovat na vyšší tarif.

0172c6ba-008c-4272-9933-ab9e7c4de7fa_1127x934

Druhou nejoblíbenější službou společnosti je pak Apple Music (o Apple Music Classical se analýza nezmiňuje, pravděpodoně je počítána v jednom balíku). To využívá 42 % uživatelů, což je jasný nárůst z 36 % v roce 2022. Možná trochu překvapivě jsou na třetím místě Apple Podcasty s 37 %, následuje Apple Care platící pro iPady s 35 % a Apple TV+ s 32 %.  

I když to analýza neuvádí, jedná se pravděpodobně o průzkum amerického trhu. Zajímavé je, že Apple News+, které je dostupné jen na několika málo trzích, si platí 27 % zákazníků. App Store v žebříčku nijak zahrnutý není, protože nejde jeho využití měřit. Z toho důvodu pravděpodobně není ani v žebříčku zahrnutý Apple Arcade. Nedostalo se do něho ani Fitness+. 

Velkou výhodou je rodinné předplatné 

Do letošního roku jsem platil 200GB iCloud, jehož největší část zabírají fotky a následně zálohy zařízení. Stačila ale dvě zařízení, která ho dokázala naplnit, a tak jsem musel přejít na vyšší 2TB úložiště. U něho věřím, že nějaký ten rok opravdu vydrží. V rámci rodiny je toho ale více, co sdílíme a čím nás Apple dokázal zaháčkovat, abychom mu odváděli měsíční poplatky.

Jde o Apple Music, Apple TV+ a Apple Arcade. Využívání iCloudu si člověk úplně neuvědomuje, protože funguje tak nějak na pozadí. V případě Apple Music je to ale jiné. Vím, že se jedná o platformu, kterou si budu platit i nadále a nemá mě moc co přemluvit k tomu, abych přešel ke konkurenci. Ostatně Apple Music používám dnes a denně, což se nedá říci o Apple TV+. Bez této platformy bych jistě dokázal žít, ale minimálně z počátku nerad (přece jen ještě nemám dokoukané vše, co bych rád). 

Apple Arcade sice mám, ale vlastně zcela ignoruji, je to jen bonus v rámci rodinného sdílení. Je tedy vidět, že i mé preference odrážejí průzkum CIRPu. Jen ty Podcasty neposlouchám, tedy aplikaci nepoužívám a tedy ani nemám důvod v ní cokoli platit. 

.