Zavřít reklamu

Apple to sice ještě oficiálně nepotvrdil, kdy tak pravděpodobně učiní zítra, nicméně 10. září bychom se měli dočkat nové řady iPhonů a Apple Watch. Loni s nimi společnost uvedla i nový materiál zvaný FineWoven, ze kterého dělala kryty na telefony, MagSafe peněženky a řemeny k hodinkám. A byl to jeden velký průšvih. 

Pokud něco Applu jde, tak je to hardware jako takový. Pokud mu ale něco skutečně nejde, je to příslušenství, a to zejména pokud jde o kryty k iPhonům. Tragické byly ty kožené i silikonové, které se obvykle opotřebily dříve, než by si jejich majitel přál. 

To, že kůže stárne, nevadí. To, že se na jejích zádech vytlačí MagSafe kolečko, také úplně ne. Jenže kůže často lepila, zejména v létě, a sedřela se z hodně exponovaných míst, tedy rohů, protože byla jen lepena na skořepinu krytu. To samé platí i o silikonových krytech, které trpí i v oblasti nabíjecího portu. Apple totiž nikdy nedělal tzv. HardCase kryty, které by mohly vydržet opravdu tvrdší zacházení. Nejlepší volbou mohl být tak transparentní kryt, který drží snad nejvíc. 

Sázka na ekologii nevyšla 

Kůže ale není ekologická, a tak se s ní Apple loni rozloučil a nahradil ji právě FineWoven materiál. A byl to průšvih ve všech ohledech, protože defekty už netrpěly jen exponované části krytu, ale vlastně kryt celý. Pokračovatele se pak pravděpodobně nedočkáme. Napravit reputaci by totiž bylo těžké už jen v tom ohledu, že by musel Apple přiznat chybu, a to jistě nebude chtít. Nicméně pro označení FineWoven 2 pořád nějaký prosto je. 

Po celém světě sice docházejí jeho zásoby, tedy že Apple Story hlásí nedostupné určité varianty krytů a řemenů, ale jak zmiňuje Mark Gurman z Bloombergu, Jde o sezonní barvy, která čas od času společnost aktualizuje. Je tedy jistá „naděje“, že aktuální řada se prostě jen vyprodá a začne se prodávat nová, ta určená pro iPhony 16 a Apple Watch Series 10.

Jenže už v březnu letošního roku představil Apple nové barvy pro své silikonové doplňky, ale ty z materiálu FineWoven zůstaly nedotčeny. To byla jistá nápověda pro to, že nechce tento hojně kritizovaný materiál dále svým zákazníkům prodávat. Ostatně proti koupi produktů z materiálu FineWoven začal před časem varovat i Amazon. 

Je dost pravděpodobné, než abychom se dočkali pokračování krytů FineWoven, budeme na ně za několik let vzpomínat jako na neúspěšný pokus změnit trh příslušenství k elektronickým zařízením. Dobře pro nás je, že nabídka výrobců třetích stran je doslova obrovská a tak nás tato neúspěšná kapitola Applu nemusí nějak extra mrzet. 

.