Zavřít reklamu

Společnost Apple počátkem uplynulého týdne vydala veřejné verze svých nových operačních systémů – je tedy zcela pochopitelné, že se dnešní souhrn událostí ponese právě v duchu těchto aktualizací. Najde se ale také prostor pro zprávu o koncovém šifrování RCS zpráv.

Nové operační systémy

Společnost Apple vydala toto pondělí veřejné verze svých operačních systémů. iOS 18 a iPadOS 18 přináší kromě jiného bohatší možnosti přizpůsobení plochy včetně libovolného umístění ikonek nebo přizpůsobení jejich zbarvení, přepracovanou nativní aplikaci Fotky s více možnostmi přizpůsobení, textové efekty a další novinky v nativních Zprávách, nové funkce v Safari a spoustu dalšího. Podrobnosti naleznete například zde. Světlo světa spatřila také veřejná verze operačního systému watchOS 11 s podporou funkce Doprovod, aplikací Překložit, monitoringem intenzity tréninku, novými fitness funkcemi nebo třeba vylepšenými chytrými sadami widgetů. Podrobnosti o watchOS 11 najdete zde. Majitelé kompatibilních Maců se v pondělí dočkali příchodu maOS Sequoia s podporou zrcadlení iPhonu, vylepšeným dlaždicováním oken, novými funkcemi v Safari a dalšími novinkami, jejichž přehled najdete třeba zde. V neposlední řadě jsme se dočkali také příchodu tvOS 18 a HomePod OS 18.

Koncové šifrování RCS zpráv mezi iPhonem a Androidem

GSM Association (GSMA), organizace zodpovědná za vývoj standardu Rich Communication Services (RCS), v polovině uplynulého týdne oznámila, že pracuje na implementaci koncového šifrování (E2EE) pro zprávy odesílané mezi zařízeními Android a iPhone. Konkrétní časový harmonogram pro implementaci však nebyl poskytnut. Tato zpráva přichází v návaznosti na nedávné přijetí RCS společností Apple s uvedením operačního systému iOS 18, který nahradil SMS zprávy RCS zprávami pro textové zprávy odeslané uživatelům Androidu. Zatímco aktualizace přináší vylepšení, jako je sdílení médií s vysokým rozlišením, potvrzení o přečtení a indikátory psaní, výrazně jí chybí koncové šifrování. Tom Van Pelt, technický ředitel GSMA, uvedl, že dalším milníkem pro RCS Universal Profile je „první nasazení standardizovaného, interoperabilního šifrování zpráv mezi různými výpočetními platformami“. Tento krok si klade za cíl překlenout významnou mezeru v bezpečnosti mezi platformami. V současné době ne všichni poskytovatelé RCS nabízejí E2EE. Služba Google Zprávy, která loni povýšila E2EE na výchozí nastavení pro konverzace RCS, je jednou z výjimek. Proprietární systém iMessage od Applu také podporuje E2EE, ale tato ochrana se nevztahuje na zprávy RCS. Implementace E2EE pro zprávy RCS mezi platformami by zabránila třetím stranám, jako jsou služby zasílání zpráv nebo mobilní operátoři, v prohlížení obsahu textů. Tato další vrstva zabezpečení by také zabránila státnímu dozoru nad komunikací občanů RCS.

.