Zavřít reklamu

Není to exkluzivita nových Apple Watch Series 10, ale součást watchOS 11, kdy si však novinky Životní funkce může užívat jen hrstka Apple Watch. Co ale vlastně říká a jak vůbec vypadá? 

Životní funkce vám má přinést přehled o vašem každodenním zdravotním stavu. Měří se ve spánku, a to minimálně po týdnu nošení hodinek. Pokud ale aktualizujete Apple Watch Series 9 nebo Apple Watch Ultra 2, vidíte hodnoty okamžitě – tedy pokud je pravidelně máte při svém spánku na zápěstí.

Apple Watch Series 10 27

My aktuálně testujeme Apple Watch Series 10 a historii spánku nemáme, proto jsme museli 7 dní čekat, než nám hodinky vyvodí patřičné závěry. Ty jsou naštěstí všechny v normě, kdyby ale nebyly, mohli bychom díky nim vyvodit závěry. Aplikace Životní funkce totiž určí obvyklý rozsah jednotlivých zdravotních ukazatelů a vy tak vždycky na první pohled vidíte, jak si vedete.

Pokud je vše v normě, samozřejmě nic neřešíte. Když ale několik ukazatelů vybočí z obvyklého rozsahu, dostanete o tom upozornění spolu s informací o kontextu a faktorech, které v tom můžou hrát nějakou roli. Jde třeba o užívané léky, nadmořskou výšku, konzumaci alkoholu nebo i nemoc. Všechno proto, abyste věděli, že máte svému tělu věnovat větší pozornost.

Leze na vás něco? 

Aplikace je v hodinkách zpracována jasně a jednoduše, je zde přehled o tepové a dechové frekvenci, teplotě zápěstí, saturaci kyslíkem a délce spánku. Každou hodnotu si lze také rozkliknout a zjistit, co ji ovlivňuje. Životní funkce také najdete v iPhonu v aplikaci Zdraví, kde si ji jde připnout do svého Souhrnu. Můžete se zde přepínat mezi dny, týdny i měsíci a také se zde dozvíte, co vlastně dělá a k čemu vůbec slouží.

Žít bez ní určitě dokážete, na druhou stranu je to další krok k tomu držet se v kondici nebo ideálně reagovat, pokud není vše tak, jak má. Osobně vidím největší přínos právě v tom, že funkce může informovat o blížící se nemoci, kdy díky dat z ní můžete zvolnit ve svých rutinách a šetřit se, aby pak nemoc neudeřila v o to větší síle.

Apple Watch Series 10 koupíte zde

.