Zavřít reklamu

Další nedělní vydání Jablečného týdne přináší zprávy o další funkci v Mountain Lion, zajímavé aukci artefaktů Applu, nových reklamách s Johnen Malkovichem nebo o příběhu ukradeného iPhonu.

Foxconn chce investovat 210 milionů dolarů do nové produkční linky (21. 5.)

Podle informací čínského plátnu China Daily se chystá Foxcoon investovat 210 milionů dolarů (asi 4,3 miliardy korun) do nové produkční linky pro produkty Apple, která by měla stát v čínském městě Chuaj-an. Továrna by měla pokrývat 40 tisíc čtverečních metrů a pracovat by v ní mohlo 35 800 zaměstnanců. Přesto by zřejmě tato nová linka byla o něco menší než ostatní továrny Foxconnu. Co se týče objemu výroby, měla by nová linka ročně “vytěžit” kolem jedné miliardy dolarů. Výstavba patrně začne v říjnu letošního roku.

Zdroj: 9to5Mac.com

Apple je opět nejhodnotnější značkou (22. 5.)

Apple podruhé za sebou obsadil první místo v žebříčku nejhodnotnějších společností světa. Loňský výsledek 153 miliard dolarů letos překonal o téměř 30 miliard a pojistil si tak místo na čele. Jeho 19% růst byl navíc vůbec největší mezi desítkou nejhodnotnějších společností.

Zdroj: MacRumors.com

Apple přidal RAW podporu u šesti nových fotoaparátů (22. 5.)

Apple vydal Digital Camera RAW Compatibility Update 3.13, kterým v OS X přidává podporu RAW obrázků pro šest nových fotoaparátů v aplikacích jako Aperture 3 a iPhoto ‘11. Nově jsou podporovány následující fotoaparáty: Canon EOS-1D X, Nikon D800E, Nikon D3200, Olympus OM-D E-M5, Panasonic LUMIX DMC-GF5 a Sony Alpha SLT-A57. Aktualizace má 8 MB a ke stažení vyžaduje Mac OS X 10.6.8 nebo OS X Lion 10.7 a vyšší.

Zdroj: AppleInsider.com

Dočkáme se diktování i na Macu? (23. 5.)

Server 9to5Mac objevil v posledním sestavení nadcházejícího operačního systému Mountain Lion zajímavou zmínku o funkci diktování. Konkrétně se jedná o klávesovou zkratku, jejíž popisek zní Start Dictation (Začít diktovat). Ačkoliv má velice nezvyklou kombinaci kláves (CMD-CMD), je to náznak toho, že bychom se v OS X mohli dočkat funkce rozpoznávání dikce a jejího převodu na text stejně, jako to umí iPhone 4S nebo iPad 3. Apple pravděpodobně využije stejnou technologii jako v případě Siri. Našinec si však bude muset ještě počkat, Siri zatím podporuje pouze angličtinu, němčinu, francouzštinu a japonštinu.

Zdroj: 9to5Mac.com

Setkání k ničemu nebylo, Apple a Samsung míří k soudu (23. 5.)

Dva dny spolu diskutovali nejvyšší představitelé Applu a Samsungu, aby se pokusili nějakým způsobem dohodnout na srovnání probíhajících sporů. Tim Cook a Choi Gee-sung spolu nicméně ani po dohromady šestnáctihodinovém jednání nenašli společnou řeč, a tak celá záležitost podle očekávání zamíří k soudu, kde se vše bude projednávat právní cestou. Padly tak patrně i poslední naděje, které vznikly poté, co Tim Cook prohlásil, že není fanouškem podobných právních bitev, a Samsung zase přiznal možnost možného vzájemného poskytnutí licencí.

Zdroj: CultOfAndroid.com

Dvě nové reklamy s Johnem Malkovichem v hlavní roli (23. 5.)

Apple pokračuje v nastoleném trendu z minulého měsíce a a do nový reklamních spotů opět dosadil známou tvář. Po Zooey Deschanel a Samuelu L. Jacksonovi je nyní v půlminutových reklamách herec John Malkovich, který propaguje Siri. Ve spotech nazvaných “Joke” (Vtip) a “Life” (Život) svému hlasovému pomocníkovi pokládá různé dotazy, až se nakonec zeptá na nějaký vtip, načež Siri odpoví: “Dva iPhony přijdou do baru. Zbytek jsem zapomněla…”

[youtube id=hiBIT8Kgr4w width=“600″ height=“350″]
[youtube id=0t-lsULa8ZM width=“600″ height=“350″]

Zdroj: CultOfMac.com

Apple údajně opustil viceprezident a generální manažer pro Evropu (24. 5.)

Le Figaro, velice uznávaný francouzský deník s dlouhou tradicí, informoval, že viceprezident a generální manažer Applu pro Evropu, Střední východ a Afriku Pascal Cagni na svoji funkci tento týden rezignoval. Cagni do Applu nastoupil v roce 2000 a stalo se tak poté, co opustil svého dosavadního zaměstnavatele NEC/Packard Bell. Za svých dvanáct let působení ve společnosti se Cagni podílel hlavně na expanzi Applu a jeho kamenných obchodů Apple Store a na zvýšení celosvětových tržeb. Mimo to pomáhal také při vývoji iPodu, iPhonu a App Store. Apple ani sám Pascal Cagni tyto zprávy nepotvrdili a ani Cagniho profil na LinkedIn žádné změně nenasvědčuje. Možný důvod takovéhoto náhlého odchodu není prozatím znám.

Zdroj: 9to5Mac.com

Photo Stream usvědčil zloděje iPhonu (26. 5.)

Američance Katy McCaffrey byl na výletní lodi ukraden iPhone. Doufání v jeho nalezení už dávno vzdala, když se po měsící v jejím Photo Streamu (Služba iCloud pro synchronizaci fotek) začaly objevovat nové neznámé fotky. Fotil je právě zloděj a Katy najednou měla díky fotografiím náhled do jeho života. Po tomto zjištění založila veřejné fotoalbum na Facebooku s názvem Dobrodružství ukradeného iPhonu, kde nahrála 20 fotografií, které zloděj jménem Nelson pořídil.

Podle fotografií také zjistila, že muž pracuje ve společnosti, která pořádá vyhlídkové plavby, na které byl její iPhone ukraden. Fotil mimo jiné i svou těhotnou přítelkyni, která pracuje v lázních na téže výletní lodi. Katy McCaffery upozornila vedení Disney Cruiseline a předala jim inkriminované fotografie doufaje, že se se svým telefonem ještě shledá a třeba dostane i nějaké vstupenky do Disneylandu. O tom, zda jí byl telefon vrácen, ještě nevíme, ale podle všeho už byl zloděj ze své práce vyhozen.

Zdroj: CultofMac.com

V Apple Store se budou prodávat termostaty Nest (26. 5.)

Termostat Nest je dílem Tonyho Fadella, člověka, který stál u zrodů celé rodiny iPodů a také prvních iPhonů. Po odchodu z Applu založil vlastní společnost Nest a vytvořil revoluční termostat, který vypadá jako z dílny Applu, navíc ho lze ovládat skrze iPhone. V současné době je o něj velký zájem a díky napojení Fadella na kalifornskou společnost se jeho produkt možná bude prodávat i v Apple Storech, byť s portfoliem obchodu nemá moc společného.

Tuto zprávu přinesl v sobotu server iLounge a druhý den ji potvrdil zdroj 9to5Mac přím v Apple Store, který balení termostatu vyfotil a Nest má i své identifikační číslo v databázi produktů Applu. Termostat se bude prodávat za stejnou cenu jako na stránkách výrobce, tedy 249 dolarů.

 Zdroj: 9to5Mac.com

Aukční síň Sotheby’s bude dražit fungující Apple I a poznámky Steva Jobse z dob práce v Atari (26. 5.)

V Americe se budou dražit další dva unikátní artefakty z historie Apple. Aukční síň Sotheby’s vydraží první počítač společnosti Apple I a také ručně psané poznámky Steva Jobse z doby, kdy ještě pracoval ve firmě Atari. Apple I je v tomto případě pouze základní deska, původní počítač začínající společnosti ještě žádné šasi neměl. Unikátní na draženém kusu je, že je stále funkční. Takových je jen šest na světě. Kromě samotné desky, která obsahuje také originální rozhraní pro kazetová média, získá nový majitel také původní manuály a také velice vzácný uživatelský manuál k BASIC. Sotheby’s očekává, že se cena vyšplhá až na 180 000 amerických dolarů.

Co se týče Jobsových poznámek, ty se datují někdy k polovině 70. let, kdy Jobs působil ve firmě Atari poté, co v roce 1974 odešel z Reed College. Pracoval zde pod vedením Nolana Busnella a hlavního inženýra Al Acorna. Poznámky obsahují návrhy Steva Jobse pro zlepšení jedné z arkádových her, World Cup Soccer. Jeho vize byla rozšířit možnosti hry a prodloužit tak hře její „životnost“. Poslední dražený dokument spojený s Applem byla zakládající smlouva z roku 1976, na základě které společnost vznikla. Byla vydražena za 1,6 milionů dolarů, původní odhad přitom činil „pouhých“ 150 000 dolarů.

Zdroj: 9to5Mac.com

Autoři: Ondřej Holzman, Michal Žďánský, Michal Marek

.