Zavřít reklamu

Apple se neustále snaží stavět bezpečnost a ochranu soukromí jablíčkářů ve svých operačních systémech na jednu z prvních příček žebříčku priorit. Prakticky v každé velké aktualizaci se objeví nějaké nové funkce, díky kterým se uživatelé mohou cítit ještě bezpečněji. Výjimkou v tomto případě není ani macOS Ventura, kde jsme se dočkali přidání hned několika novinek právě z odvětví ochrany soukromí a bezpečnosti. Pojďme se proto společně v tomto článku na 5 z nich podívat.

Režim blokování

Jednou z hlavních novinek z hlediska ochrany soukromí a bezpečnosti nejen v macOS Ventura, ale i v ostatních operačních systémech od Applu, je rozhodně Režim blokování. Tento režim dokáže zamezit různým útokům hackerů, vládnímu šmírování a dalším nekalým praktikám, které jsou využívány k získání dat o uživatelích. Není to ale jen tak – Režim blokování totiž po aktivaci za účelem ochrany uživatele provede deaktivaci většiny funkcí, které lze na Macu využívat. Proto je tento režim určený jen pro uživatele, u kterých reálně hrozí napadení a útok, tj. například politici, novináři, celebrity apod. Pokud byste chtěli provést aktivaci, tak přejděte do  → Nastavení systému → Zabezpečení a soukromí, kde sjeďte níže a u Režim blokování klepněte na Zapnout…

Ochrana USB-C příslušenství

Pokud se rozhodnete k Macu či počítači připojit jakékoliv příslušenství, a to prostřednictvím USB konektoru, tak vám v tom nic nebrání. To je na jednu stranu fajn, na druhou stranu ale tímto vzniká bezpečnostní riziko, a to hlavně z důvodů různých modifikovaných flash-disků apod. Apple proto v macOS Ventura přišel s novou bezpečnostní funkcí, která zamezuje volnému připojování USB-C příslušenství. Pokud takové příslušenství připojíte poprvé, tak vás systém prvně požádá o povolení. Až jakmile povolení udělíte dojde ke skutečnému připojení příslušenství, takže do té doby se není třeba obávat žádných hrozeb. Pro přenastavení této funkce stačí přejít do  → Nastavení systému → Soukromí a zabezpečení, kde sjeďte níže k sekci Povolit připojení příslušenství.

usb příslušenství macos 13

Automatická instalace bezpečnostních aktualizací

Čas od času se může v operačních systémech objevit nějaká bezpečnostní chyba, která se musí co nejdříve opravit. Apple donedávna takovou bezpečnostní chybu musel řešit tak, že ji uživatelům doručil v rámci kompletní aktualizace systému, což je zdlouhavé a zbytečně složité. Navíc k tomu se taková oprava nedostane ihned ke všem uživatelům, jelikož se jedná o klasickou aktualizaci. Apple si však naštěstí konečně tento nedostatek uvědomil a v macOS Ventura přišel s řešením v podobě automatické instalace bezpečnostních aktualizací na pozadí. Tuto novinku lze aktivovat v Nastavení systému → Obecné → Aktualizace softwaru, kde klepněte na Volby… aktivujte Instalace oprav a zabezpečení systémových souborů.

Způsob zamknutí poznámek

Pokud patříte mezi uživatele aplikace Poznámky, tak jistě víte o tom, že si zde jednotlivé poznámky můžete uzamknout. Donedávna ale bylo nutné pro zamknutí poznámek vytvořit separátní heslo, které bylo možné využít jen v aplikaci Poznámky. Uživatelé bohužel tohle heslo často zapomínali, a tak jej museli resetovat a o staré zamknuté poznámky přišli. V novém macOS Ventura však Apple konečně přišel s novým způsobem zamknutí poznámek, a to prostřednictvím hesla k zařízení, tedy k Macu. Poznámky se vás na to, který ze způsobů zamknutí chcete využít, zeptají po prvním pokusu o zamknutí. Pokud byste později chtěli provést změnu, stačí přejít do aplikace Poznámky, kde pak v horní liště klepněte na Poznámky → Nastavení, kde pak rozklikněte menu u možnosti Zamknuté poznámky a zvolte si způsob, který chcete využít. Níže si pak můžete také aktivovat odemykání pomocí Touch ID.

Zamknutí fotek

V případě, že byste ve starších verzích macOS chtěli zamknout fotky a videa, tak by se vám to v nativní aplikaci Fotky nepodařilo. Jediné, co uživatelé mohli využít, bylo přesunutí obsahu do skrytého alba, což ale neřešilo problém. V macOS Ventura ale konečně přišlo řešení, a to v podobě zamknutí zmíněného alba Skryté. To znamená, že veškerý skrytý obsah může být jednoduše pod zámkem, který lze případně odemknout využitím hesla či Touch ID. Pro aktivaci této funkce přejděte do aplikace Fotky, kde v horní liště klepněte na Fotky → Nastavení… → Obecné, kde dole aktivujte Používat Touch ID nebo heslo.

Redaktor (nejen) magazínu Jablíčkář, kterého baví informační technologie všeobecně. Kromě práce jsou jeho vášní také sportovní automobily. O společnosti Apple píše již několik let a život bez jablečných produktů už si nedovede představit.

Všechny články autora

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více



.