Zavřít reklamu

SharePlay bylo jednou z nejočekávanějších funkcí, která měla být už součástí iOS 15. Apple ji však veřejnosti uvolnil až s aktualizací iOS 15.1 (do macOS 12 Monterey dorazí později). S její pomocí můžete v rámci FaceTime hovorů sdílet obsah obrazovky se všemi účastníky, kteří aktuálně již také mají iOS 15.1. 

A nejen to, chtělo by se dodat. Funkce je totiž dostupná i pro vývojáře aplikací třetích stran, takže záleží jen na nich, jak ji dokážou do svých titulů implementovat. Až bude funkce navíc dostupná i na macOS 12 Monterey, tak se její smysl ještě znásobí.

Jak používat SharePlay na iPhonu a iPadu 

  • Ujistěte se, že jste aktualizovali svůj iPhone nebo iPad na iOS 15.1 nebo iPadOS 15.1. 
  • Zahajte FaceTime hovor (druhá strana také musí mít nainstalovaný iOS 15.1 nebo iPadOS 15.1). 
  • Po vzájemném spojení můžete přejít do aplikace Apple Music nebo Apple TV+ a přehrát nějaký obsah – ten bude automaticky sdílen s účastníky hovoru, kteří musí ale přijmout požadavek. 
  • Můžete také klepnout na ikonu obdélníku s osobou, která se nachází na liště FaceTime hovoru úplně vpravo, a sdílet celou obrazovku zařízení včetně aplikací a obsahu třetích stran. 
  • Chcete-li SharePlay ukončit nebo ukončit jen sdílení obrazovky, klepněte na ikonu zeleně či fialově zbarveného času v levém horním rohu vašeho iPhone, vyberte ikonu SharePlay a zvolte Ukončit SharePlay nebo Ukončit sdílení obrazovky. Ukončením samotného hovoru také samozřejmě ukončíte i jakékoli sdílení v rámci SharePlay.

Vpravo v rozhaní FaceTimu vidíte ikonu obdélníku s osobou. Po jejím rozkliknutí můžete zahájit sdílení obrazovky. V galerii níže je předposlední screen, jak vypadá rozhraní u toho, kdo obrazovku sdílí, poslední pak u toho, komu je obrazovka sdílena.

V případě sdílení hudby stačí spustit aplikaci Hudba a vybrat tu, kterou chcete přehrát. Na výběr máte, zda ji chcete sdílet nebo přehrávat jen u sebe. Pokud vyberete první možnost, nahoře v baneru uvidíte, že sdílení probíhá, stejně tak se změní ikona času na symbol SharePlay. Chcete-li sdílení ukončit, stačí vybrat ikonu vpravo rozhraní FaceTimu a potvrdit ukončení.

Druhá strana musí nejprve otevřít nabídku k připojení se k SharePlay a poté ji ještě potvrdit. Stejně toto funguje i v případě aplikace Apple TV+, jen s tím rozdílem, že místo hudby sdílíte video. Podobně na tom budou i aplikace od vývojářů třetích stran. Vždy totiž budete sdílet obsah v rámci rozhraní FaceTimu.

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více