Zavřít reklamu

V případě, že na vašem iPhonu, popřípadě na jakémkoliv jiném zařízení, cokoliv zkopírujete, tak dojde k uložení těchto dat do jakési paměti – té se říká schránka, případně kopírovací schránka. Zde jsou data uložena do té doby, dokud je opětovným kopírováním nepřepíšete jinými daty. Se zkopírovanými daty pak můžete pracovat, potažmo je kamkoliv vkládat, ať už se jedná o text, obrázky, dokumenty či cokoliv dalšího. Na iPhonech však doposud existovalo jakési bezpečnostní riziko, jelikož ke schránce mohly prakticky neomezeně přistupovat aplikace třetích stran. Pokud byste tedy na iPhonu měli zkopírována nějaká citlivá data, tak k nim aplikace mohly získat přístup.

Jak na iPhone nastavit aplikacím přístup ke schránce

Dobrou zprávou ale je, že si Apple tohle riziko uvědomil, a tak v iOS 16 přišel s řešením – pokud některá z aplikací potřebuje automaticky přistoupit ke kopírovací schránce, tedy bez vašeho úkonu, tak jí to systém nedovolí. Zobrazí se dialogové okno, ve které musíte aplikaci přístup ke schránce povolit, anebo samozřejmě naopak zamítnout. Uživatelé si ale následně stěžovali na to, že je tato funkce hodně přísná, a že se zmíněné dialogové okno zobrazuje velmi často. V jedné z menších aktualizací tak přišla oprava a žádosti o přístup ke schránce se nezobrazují tak často. Tímto ale vylepšení nekončí, jelikož v iOS 16.1 si uživatelé mohou přímo nastavit, které aplikace mohou ke schránce přistupovat. Postup je následující:

  • Prvně na vašem iPhonu přejděte do nativní aplikace Nastavení.
  • Následně zde sjeďte o kus níže, kde lokalizujte seznam nainstalovaných aplikací.
  • V tomto seznamu si najděte konkrétní aplikaci, u které chcete předvolbu změnit, a otevřete ji.
  • Tady pak otevřete kolonku s názvem Vkládání z jiných aplikací.
  • Nakonec už jen stačí zvolit jednu ze tří možností, které se zobrazí.

Výše uvedeným způsobem lze tedy na vašem iPhonu s iOS 16.1 a novějším aplikacím nastavit přístup ke schránce. Pokud zvolíte možnost Zeptat se, tak vás aplikace stále bude sem tam žádat o přístup, vybráním Zakázat aplikaci přístup ke schránce úplně zakážete a zvolením Povolit zase dojde k neomezenému přístupu ke schránce. Je však nutné zmínit, že pro zobrazení kolonky Vkládání z jiných aplikací vás konkrétní aplikace musí alespoň jednou požádat o přístup ke schránce, jinak se vůbec neobjeví. Je škoda, že přístup ke schránce nelze aplikacím nastavit najednou v sekci Soukromí, nedá se ale nic dělat.

Redaktor (nejen) magazínu Jablíčkář, kterého baví informační technologie všeobecně. Kromě práce jsou jeho vášní také sportovní automobily. O společnosti Apple píše již několik let a život bez jablečných produktů už si nedovede představit.

Všechny články autora

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více



.