Zavřít reklamu

Jak obnovit Mac do továrního nastavení je často vyhledávaná fráze před prodejem vašeho jablečného počítače. Kromě toho mohou uživatelé tento termín vyhledat v případě, že mají se zařízením problémy a chtěli by začít s tzv. čistým štítem. Pokud jste někdy v minulosti obnovovali tovární nastavení na iPhonu či iPadu, tak víte, že se nejedná o nic složitého – stačí projít průvodcem v Nastavení. Na Macu jste ale museli přejít do režimu Zotavení macOS, kde bylo nutné smazat disk, a poté nainstalovat novou kopii macOS. Zkrátka se pro obyčejné uživatele jednalo o komplikovaný postup. S příchodem macOS Monterey se však celý tento postup zjednodušil.

Jak obnovit Mac do továrního nastavení

Obnovení Macu do továrního nastavení konečně není složité a celý tento proces zvládne i méně zdatný uživatel – bude mu k tomu stačit pár kliknutí. Pokud tedy z jakéhokoliv důvodu chcete obnovit váš Mac s nainstalovaným macOS Monterey, tak postupujte následovně:

  • Prvně v levém horním rohu obrazovky klepněte na ikonu .
  • Jakmile tak učiníte, tak z menu, které se zobrazí, vyberte možnost Předvolby systému…
  • Následně se zobrazí okno se všemi dostupnými předvolbami systému – to vás ale nyní nezajímá.
  • Po otevření okna tedy přejeďte myší do horní lišty, kde klepněte na záložku Předvolby systému.
  • Otevře se další menu, ve kterém lokalizujte a klepněte na kolonku Smazat data a nastavení…
  • Poté se zobrazí okno s průvodcem, který vám řekne, co všechno se smaže, společně s dalšími informacemi.
  • Nakonec se stačí autorizovat a postupovat podle pokynů, které se v průvodci zobrazí.

Pomocí výše uvedeného způsobu tedy můžete jednoduše obnovit tovární nastavení vašeho Macu s nainstalovaným macOS Monterey. Celý postup je velmi jednoduchý a podobný jako v iOS či iPadOS. Pokud se rozhodnete pro smazání dat a nastavení, tak konkrétně dojde k odhlášení zařízení z Apple ID, k odstranění záznamů Touch ID, odstranění karet z Peněženky a vypnutí Najít a Zámku aktivace, zároveň se samozřejmě smažou veškerá data. Po provedení tohoto procesu bude tedy váš Mac v továrním nastavení a plně připraven na prodej.

Diskuze k článku

    Dobrý den,
    pokud tedy mám na Air M1 už (bohužel) nainstalovaný Monterey a udělám tovární nastavení, tak se Mac vymaže a zůstane Monterey, nebo naskočí původní Big Sur, se kterým byl MacBook pořízen?
    Díky moc za odpověď

    Zdravím, mám problém.. mám montenery 12.1
    a tento postup nelze provést.. chybí položka smazat data a nastavení.

    a systém, zcela aktuální.. kde může být problém ?

celý text





Čtěte více