Zavřít reklamu

Apple se nikdy nezapomněl pochlubit prodeji iPhonů, zatímco o skutečných prodejích Apple Watch vždy taktně mlčel. Přitom nešlo jen o nadhodnocené očekávání, ale i samotnou filozofii návrhu chytrých hodinek, kterou nesdílel ani Jony Ive.

Hospodářské výsledky jsou důležité pro každou firmu. O to více, když jste neustále pod drobnohledem akcionářů, kteří očekávají každé čtvrtletí navýšení zisků. Když se děje opačně, mají tendenci klást nepříjemné otázky.

A na ty se i ptali, jelikož Apple Watch ve svém první roce se nijak zářně neprodávaly. Alespoň v jejich očích. Zatímco nyní jsou chytré hodinky Applu lídrem ve své kategorii a lámou rekordy, první rok dosáhly „pouze“ 10 milionů prodaných kusů. Slovo pouze platilo právě pro akcionáře, jelikož první iPhone dosáhl stejného výsledku a byl to neochvějný úspěch.

Jenže očekávání byla nastavena až na čtyřnásobek, tedy 40 milionů prodaných kusů hned v prvním roce. Společnost navíc zkoušela hned několik řad od základních hliníkových, přes ocelové až po zlaté prémiové hodinky. Právě ta poslední byla nakonec propadák. Hodinky za 10 000 dolarů nikdo nechtěl, i když se Apple postupem času rozhodl vybudovat síť speciálních prodejen přímo pro Watch.

Apple Watch Edition ve svém zlatém provedení se moc neprodávaly Apple Watch Edition ve svém zlatém provedení se moc neprodávaly

Jony Ive v názorovém střetu ohledně smyslu Apple Watch

V samotném Applu navíc panovaly dva dost odlišné názory a také tábory. Jeden tvrdil, že Apple Watch mají primárně sloužit jako prodloužená ruka iPhonu a sekundovat chytrému telefonu, druhý viděl Watch jako stylový módní doplněk nabitý technologií.

Šéf designérů Jony Ive se přitom hlásil k druhému táboru. Jeho vize se ostatně do návrhu promítla a víceméně Watch můžete mít jako stylový módní doplněk. Vždyť většina majitelů hodinek má více než jeden řemínek.

S postupem času však převážily hlasy, které zastávaly rozšíření funkcionality iPhone. Zlaté Apple Watch Edition se přestaly vyrábět a byly nahrazeny praktičtější, ale méně módní keramickou verzí. Apple postupně zrušil síť obchodů specializovaných na Watch.

Své chytré hodinky navíc začal místo módního doplňku propagovat jako primárně fitness pomůcky. Ostatně výrazný posun tímto směrem vidíme v zatím poslední čtvrté generaci. Jaká bude jejich budoucnost a jestli se Jony Ive ještě bude podílet na jejich návrhu teprve uvidíme.

Zdroj: CultofMac

.