Zavřít reklamu

Se začátkem nového týdne se vrací také náš pravidelný seriál o historických událostech v oblasti technologií. Tentokrát si připomeneme focení v Microsoftu nebo třeba žalobu na legendární službu Napster.

Focení v Microsoftu (1978)

Tato událost sice nebyla sama o sobě pro vývoj technologií nijak zásadní, pro zajímavost ji zde ale uvedeme. 7. prosince roku 1978 proběhlo ve společnosti Microsoft focení hlavního týmu. Na snímku, který si můžete prohlédnout pod tímto odstavcem, pózují Bill Gates, Andrea Lewis, Marla Wood, Paul Allen, Bob O’Rear, Bob Greenberg, Marc McDonald, Gordon Letwin, Steve Wood, Bob Wallace a Jim Lane. Zajímavé také je, že se zaměstnanci Microsoftu rozhodli v roce 2008 snímek zopakovat při příležitosti blížícího se odchodu Billa Gatese. Na druhé verzí fotografii chyběl už ale Bob Wallace, který zemřel v roce 2002.

Žaloba na Napster (1999)

7. prosince roku 1999 byla populární P2P služba s názvem Napster v provozu pouhých šest měsíců, a už měli její tvůrci na krku první žalobu. Ta byla podána americkou asociací nahrávacích společností, která se rozhodla podat na Napster a všechny, kteří službu financovali, podat žalobu u federálního soudu v San Franciscu. Soudní proces se táhl relativně dlouho, a v roce 2002 se federální soudce se spolu s odvolacím soudem shodli na tom, že Napster je odpovědný za porušování autorských práv, protože milionům uživatelům po celém světě umožňuje bezplatné stahování hudby.

.