Zavřít reklamu

To, že společnost Apple směřuje část svých produktů také do škol a jiných vzdělávacích zařízení, není ničím neobvyklým. V historii cupertinského giganta bychom mohli najít celou řadu různých zařízení, která měla své využití nalézt primárně v institucích tohoto typu. Mezi tato zařízení patří například také počítač eMac, který si ve stručnosti připomeneme v dnešním díle našeho seriálu o produktech z dílny společnosti Apple.

V dubnu roku 2002 představila společnost Apple svůj nový počítač s názvem eMac. Jednalo se o stolní all-in-one počítač, který svým vzhledem připomínal iMac G3 z konce devadesátých let, a který byl původně určený pro vzdělávací účely – tomu ostatně napovídal i jeho název, ve kterém písmeno „e“ mělo znamenat zkratku pro výraz „education“, tedy vzdělávání. Oproti iMacu se eMac mohl pochlubit o něco většími rozměry. Vážil třiadvacet kilogramů, byl osazen procesorem PowerPC 7450, grafikou Nvidia GeForce2 MX, integrovanými 18-wattovými stereo reproduktory, a vybaven plochým 17” CRT displejem. Apple se zde záměrně rozhodl použít CRT displej, díky čemuž se mu podařilo dosáhnout o něco nižší ceny ve srovnání s počítači s LCD displejem.

eMac byl zpočátku určený pouze pro vzdělávací instituce, o několik týdnů později jej ale společnost Apple uvolnila také pro běžný trh, kde se stal sympatickou „nízkonákladovou“ alternativou pro iMac G4 s procesorem PowerPC 7400. Jeho maloobchodní cena začínala na 1099 dolarech, k dostání byla také verze s 800MHz procesorem a 1GHz SDRAM za 1499 dolarů. V roce 2005 Apple opět omezil distribuci svých eMaců pouze na vzdělávací instituce, ačkoliv ještě chvíli po oficiálním ukončení prodeje byl tento model ještě k sehnání u hrstky autorizovaných prodejců. Definitivní tečku za svým cenově dostupným eMacem udělala společnost Apple v červenci roku 2006, kdy byl eMac nahrazen levnější variantou low-endového iMacu, rovněž určeného výhradně pro vzdělávací instituce.

.