Zavřít reklamu

Apple představil nové MacBooky Pro, které disponují čipy M2 Pro a M2 Max. První řečený nicméně nabízí i nový Mac mini. Je zde zase jasný výkonnostní nárůst, který ze zařízení dělá o poznání lepší pracovní stroje, ostatně sám Apple zde říká, že nové MacBooky Pro zásadně posouvají hranice výkonu a úspornosti. Jak moc se tedy zlepšovalo? 

Nedočkali jsme se žádné Keynote. Apple vydal jen tiskové zprávy doprovozené předtočenou prezentací, ve které jsou všechny novinky zmíněny. Je ale pravda, že designově se nám zde nic nezměnilo, společnost jen aktualizovala své modely o nové čipy, což si podle ní nezaslouží takovou pozornost. Je třeba poznamenat, že i když jsme zde měli čip M2 již od WWDC22, co se výkonu a možností týče, čipy M1 Pro, M1 Max a samozřejmě M1 Ultra jej překonávaly ve všech ohledech. Právě proto nyní přichází další generace prvních dvou.

M2 Pro rozšiřuje architekturu čipu M2 a poskytuje až 12jádrový CPU a až 19jádrový GPU spolu s až 32 GB jednotné paměti. M2 Max staví na schopnostech M2 Pro, včetně až 38jádrového GPU a až 96 GB sjednocené paměti. Jeho špičkový výkon na watt z něj navíc dělá nejvýkonnější a energeticky nejúčinnější čip na světě určený pro profesionální notebooky.

M1 Pro vs. M2 Pro 

M2 Pro je postavený pomocí druhé generace 5nm procesní technologie, a skládá se ze 40 miliard tranzistorů. To je téměř o 20 % více, než tomu je u čipu M1 Pro a 2x více oproti základnímu M2. Nabízí 200 GB/s unifikovanou paměťovou šířku pásma, opět dvojnásobnou oproti M2. 10 nebo 12jádrový CPU nové generace se skládá až z osmi vysoce výkonných jader a čtyř vysoce účinných jader, což vede k výkonu, který je až o 20 % rychlejší, než 10jádrový CPU v M1 Pro.

GPU v M2 Pro lze uživatelsky nakonfigurovat až s 19 jádry, což je o tři více než GPU v M1 Pro a obsahuje větší mezipaměť L2. Rychlost grafiky je zde až o 30 % vyšší než u M1 Pro, což má za následek obrovské zvýšení výkonu zpracování obrazu a umožňuje to hraní her v konzolové kvalitě.

M1 Max vs. M2 Max 

M2 Max má 67 miliard tranzistorů, což je o 10 miliard více, než má M1 Max a 3x více, než má čip M2. Jeho 400 GB/s sjednocená paměťová šířka pásma je dvakrát větší než u M2 Pro, 4x větší než u M2, a podporuje až 96 GB sjednocené paměti. M2 Max je vybaven stejným 12jádrovým CPU nové generace jako M2 Pro, ale GPU je s až 38 jádry ještě výkonnější, je také spárována s větší L2 cache. Jak tedy sám Apple uvádí, rychlost grafiky M2 Max je až o 30 % vyšší než ta u M1 Max.

Apple-M2-chips-M2-Max-230117

Oba modely M2 Pro a M2 Max obsahují 16jádrový Neural Engine, který sice obsahují i čipy M1 Pro a M1 Max, ale zde Apple zmiňuje, že se jedná o novou generaci. Je tedy schopen provádět 15,8 bilionu operací za sekundu a je až o 40 % rychlejší než předchozí generace. M2 Pro má také výkonný a efektivní mediální engine, a to včetně hardwarově akcelerovaného kódování a dekódování videa H.264, HEVC a ProRes, což mu umožňuje přehrávání více 4K streamů a 8K ProRes videa při velmi malé spotřebě energie. M2 Max je vybaven dvěma enginy kódování videa a dvěma enginy ProRes, což mu poskytuje až 2x rychlejší kódování videa, než je tomu u čipu M2 Pro. 

MacBooky Pro s novými čipy M2 Pro a M2 Max předobjednáte zde

.