Zavřít reklamu

Mnozí si to jistě ještě neuvědomujeme, ale satelitní SOS komunikace, kterou Apple představil spolu s iPhony 14, je doslova revoluční. Její přinos jistě oceníme až v budoucnu, i když je kolem tohoto tématu pořád hodně otázek (např. v případě ceny). Nicméně Apple to myslí vážně, a dostupnost služby nadále rozšiřuje – na rozdíl od konkurence. 

Zatím víme, že satelitní SOS umí pouze a jen iPhony představené na podzim loňského roku, tedy ty řady 14. Je ale jednoznačné, že ji budou umět i veškeré budoucí. Původní duo zemí, kde Apple službu od jejího spuštění nabízel, a to tedy USA a Kanada, se pomalu rozšiřuje. Tady je ale třeba zmínit, co to „pomalu“ znamená, protože služba tu ještě není ani rok a již je dostupná ve 14 zemích.

Apple totiž aktuálně oznámil, že se jeho satelitní funkce dostávají o do Austrálie a Nového Zélandu. Zejména v pustém středu Austrálie tak může služba skutečně umět zachránit životy. Vyjma těchto zemí je tedy satelitní SOS komunikace dostupná už v USA, Velké Británii, Rakousku, Belgii, Kanadě, Francii, Německu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku a Portugalsku.

Satelitní funkce jsou tedy v těchto zemích automaticky dostupné, když je iPhone 14 odpojen od mobilní a Wi-Fi sítě. To platí i pro vás, pokud se v těchto končinách bez signálu ocitnete a budete potřebovat pomoc. Rozhraní vás automaticky povede za nejlepším signálem k navázání spojení, kdy je k tomu přece jen třeba nebýt stíněni horami, stromy ani mraky. V Nastavení a Nouzové SOS si toto můžete projít nanečisto. 

Co řekne WWDC? 

Apple tyto satelitní funkce nabízí zdarma, a to po dobu dvou let. Čas běží počínaje okamžikem aktivace zařízení nebo zpřístupněním služby v určité oblasti. Apple zatím neuvedl, kolik si po uplynutí dvouletého bezplatného období hodlá za tuto funkci účtovat. Je zde třeba i nejasnost, v tom, pokud s iPhonem 14 vycestujete třeba do Rakouska, kde už služba aktivní je. Poběží vám toto dvouleté období už od doby vašeho výletu do podporované země, či nikoli?

V každém ohledu nás čeká WWDC23, od kterého lze očekávat, že zde bude společnost novinky v satelitní komunikaci také prezentovat. Ostatně se přímo nabízí shrnout to, co za ten 3/4 rok v této oblasti společnost dokázala – nejen s ohledem na expanzi, ale i záchrany životů. Konkurence sice zmiňuje, jak toto umí také, jak to bude mít lepší, kdy třeba Samsung umí komunikaci přímou mezi telefony, ne centrálou zpracovávající SOS, ale otázka jeho ostrého nasazení je v nedohlednu. Ani Qualcomm zatím není tak daleko, aby ten nejlepší jeho čip používaný v Android telefonech něco podobného nabízel a nějaká podobná alternativa skutečně fungovala – i když to třeba umí po hardwarové stránce, ještě je zde otázka toho, to celé rozeběhnout. 

.