Zavřít reklamu

Operační systém iOS běžící na iPhonech disponuje poměrně povedenou funkcí s názvem Tíseň SOS, která je určena pro ty nejhorší případy. Po jejím aktivaci si okamžitě zavoláme pomoc, což nám dokáže získat spoustu času. Funkce totiž obeznámí záchranné složky o naší poloze, a stejně tak informuje i naše nejbližší o současném nebezpečí. Nabízí se ale otázka, co se konkrétně děje po aktivaci funkce, kdo obdrží jakou informaci a podle čeho se určuje, kdo se řadí mezi zmiňované nejbližší.

Aktivace Tísně SOS a výběr nouzových kontaktů

Tíseň SOS lze aktivovat velice jednoduše, což je samozřejmě jejím účelem – abychom si dokázali prakticky okamžitě přivolat pomoc v případech nouze. Na iPhonech 8 a novějších stačí podržet boční tlačítko spolu s jakýmkoliv posuvníkem hlasitosti, čímž se zobrazí nabídka pro vypnutí zařízení, zobrazení Zdravotního ID a aktivace Tísně SOS. Přejetím příslušným posuvníkem pak dochází i k samotné aktivaci. U iPhonů 7 a starších je nutné pětkrát rychle za sebou zmáčknout zapínací tlačítko (po boku, nebo nahoře). Co se děje následovně si popíšeme až za chvíli. Nyní se pojďme ještě zaměřit na to, jak nastavit zmiňované nouzové kontakty.

Takzvané nouzové kontakty jsou součástí Zdravotního ID a nastavit si je můžeme v Nastavení > Tíseň SOS > Upravit nouzové kontakty, čímž se nám otevře Zdravotní ID. Vpravo nahoře proto vybereme Upravit a následně si už můžeme přidat další nouzový kontakt a určit jeho roli (například bratr/sestra, matka, apod).

Tíseň SOS na iPhonu
Jak vypadá aktivace funkce Tíseň SOS v praxi Zdroj: Redakce Jablíčkář.cz

Po aktivaci funkce Tíseň SOS

Nyní už pojďme na to zásadní – co se děje po aktivaci samotné funkce? Jak už jsme naznačili výše, okamžitě tak dochází ke kontaktování záchranných složek a nouzových kontaktů. Ty obdrží zprávu aktivaci funkce, o tom, že je vedete jako nouzové kontakty a ještě dojde k připojení vaší současné polohy ve formě odkazu na Apple Maps. Připnutí polohy má navíc ještě jednu obrovskou výhodu. Může se totiž stát, že se budete následně pohybovat. V takovém případě by známost vaše dřívější pozice byla prakticky k ničemu. iPhone proto automaticky aktualizuje vaši polohu a předává ji dál, aby se vás podařilo vůbec lokalizovat.

Jakmile následně dochází k vyřešení samotného problému, je na místě aktualizování polohy vypnout. V takovém případě stačí přejít do Nastavení > Tíseň SOS a nahoře sdílení vypnout.

Zdroj: Redakce Jablíčkář.cz

Diskuze k článku

celý text





Čtěte více