Zavřít reklamu

Displeje iPadů za svou konkurencí jednoznačně zaostávají. Není to ale ničím překvapivý fakt, protože i iPhonům to trvalo o poznání déle než Android konkurenci, která na OLED displeje z LCD přešla dříve. Protože aktuálně očekáváme představení nových iPadů, tak jednou z jejich novinek by měl být posun právě i v kvalitě displeje. 

To nejzajímavější se jistě bude dít u nejvyšší řady iPadů Pro, protože iPady Air zůstanou na LCD technologii kvůli snížení jejich ceny. Už v minulosti se hodně řešilo, jak moc vzroste ta řady Pro právě kvůli tomu, že má konečně dostat OLED. Menší 11“ model disponuje specifikací displeje Liquid Retina, což je jen vznešený název pro Multi‑Touch displej s LED podsvícením a technologií IPS. Větší 12,9“ model používá Liquid Retina XDR, tedy Multi‑Touch displej s mini-LED podsvícením a technologií IPS (u 5. a 6. generace). 

U Liquid Retina XDR Apple konkrétně říká: Byl navržen tak, aby splňoval neuvěřitelně vysoké standardy. Tento displej poskytuje extrémní dynamický rozsah s vysokým kontrastem a vysokým jasem. Nabízí extrémně jasné zvýraznění spolu s jemnými detaily v nejtmavších částech obrazu z video formátů HDR, jako je Dolby Vision, HDR10 nebo HLG. Má IPS LCD panel podporující rozlišení 2732 x 2048 pixelů, celkem tedy 5,6 milionů pixelů s 264 pixely na palec.  

Dosažení extrémního dynamického rozsahu vyžadovalo zcela novou architekturu zobrazení na iPadu Pro. Tehdy zcela nový systém 2D mini-LED podsvícení s individuálně řízenými zónami lokálního stmívání byl podle Applu nejlepší volbou pro poskytování extrémně vysokého jasu a kontrastního poměru na celé obrazovce a přesnosti barev mimo osu, na které jsou kreativní profesionálové závislí při svých pracovních postupech. 

Mini-LED je ale pořád typ LCD, který jen využívá velmi malé modré LED diody jako své podsvícení. Ve srovnání s LED na běžném LCD displeji mají mini-LED lepší jas, kontrastní poměr a další vylepšené funkce. Vzhledem tedy k tomu, že má stejnou strukturu jako LCD, pořád využívá vlastní podsvícení, má však stále omezení neemisivního displeje. 

OLED vs. Mini LED 

OLED má větší zdroj světla než Mini LED, kdy nezávisle řídí světlo tak, aby produkovalo nádherné barvy a dokonalou černou. Mezitím mini-LED ovládá světlo na úrovni bloku, takže neumí vyjádřit skutečně složité barvy. Takže narozdíl od mini-LED, který má omezení v podobě neemisivního displeje, OLED zobrazuje 100% dokonalou barevnou přesnost a poskytuje přesné barvy tak, jak mají skutečně vypadat. 

Míra odrazu OLED displeje je pak menší než 1 %, takže poskytuje čistý obraz v jakémkoli nastavení. Mini-LED využívá jako zdroj světla modrou LED, která vyzařuje 7-80 % škodlivého modrého světla. OLED toto redukuje o polovinu, takže vede i v tomto ohledu. Jelikož také mini-LED vyžaduje vlastní podsvícení, je to obvykle složeno až z 25 % z plastu. OLED podsvícení nepotřebuje a typicky tak takové displeje vyžadují použití méně jak 5 % plastu, což z této technologie činí ekologičtější řešení. 

Jednoduše řečeno je OLED jasně lepší variantou ve všech ohledech. Jenže jeho použití je také dražší, proto Apple také s jeho nasazením na tak velkou plochu, jakou iPady jsou, čekal. Pořád totiž musíme uvažovat tak, že jsou zde peníze na prvním místě a Apple na nás musí vydělávat, což je třeba rozdíl oproti Samsungu, který se nebojí dát OLED třeba do takového Galaxy Tab S9 Ultra s 14,6“ úhlopříčkou displeje, který je ještě levnější jak aktuální 12,9“ iPad Pro s mini LED. 

.