Zavřít reklamu

Samozřejmě vedle všem českým uživatelům dobře známé aplikace Mapy.cz jsou zde Apple Mapy, které dostávají novinky jen sporadicky, Google Mapy a Waze. Právě poslední dvě zmíněné navigační aplikace nyní dostávají skutečnou nálož velice užitečných novinek. 

Google zavádí nové funkce pro Waze a své Mapy, jako je především přepracování hlášení incidentů. Na mobilních zařízeních je bublina se zprávou nahrazena výraznějším oranžovým trojúhelníkem, který otevírá větší list s většími tlačítky. Pořád můžete nahlásit nehodu, zpomalení, policii, mobilní radar, stavbu, uzavření jízdního pruhu, odstavené vozidlo a objekt na silnici. Navíc uvidíte, z jaké aplikace bylo hlášení přidáno.

Mapy Google mezitím přidávají nové navádění k cíli, které „automaticky zvýrazní budovu a její vchod, jakmile se k ní přiblížíte“. To je užitečné při návštěvě nových míst, přičemž se budou zobrazovat i blízká parkoviště, kde můžete své vozidlo nechat. Waze dostává upozornění na nové typy kamer, a upozorňuje na překročení rychlosti, jízdu na červenou, použití nesprávného jízdního pruhu (jako tom vyhrazeném pro autobusy a taxi), nepřipoutaní se nebo používání telefonů při řízení. 

Je zde i nová funkce dopravních událostí, která bude varovat, když koncerty, přehlídky, sportovní a jiné události zasahují do těch oblastí, která jste si uložili nebo kterými jste nedávno projížděli. Waze vám pošle upozornění, jakmile taková událost začne, a to s patřičnými podrobnostmi v reálném čase. Ty navíc budete moci sdílet s ostatními, aby o nich byli také informováni.

Waze pak bude umět navigovat i při zamčeném telefonu. To mimochodem Google Mapy už umí. Funkce ale zatím dorazí jen na Android, na iOS přijde až na podzim tohoto roku. Předchozí uvedené novinky však platí jak pro iPhony, tak zařízení s Androidy, CarPlay i Android Auto. S výjimkou posledního řečeného se navíc v aplikacích již zobrazují nebo do nich dorazí ve velice krátké době. 

A co Apple Mapy 

Google může své aplikace aktualizovat kdykoli chce, protože to jsou aplikace dostupné skrze aplikační obchody. Jenže Apple Mapy jsou součástí systému, a tak je společnost aktualizuje spolu s ním, a to velice nárazově. iOS 18 do nich navíc přidá takové funkce, které nebudou ani v České republice, nebo na jejím území, dostupné. 

Jistě velkou novinkou ale je, že se Apple Mapy konečně podívaly i na web. Je tomu tedy po 12 letech jejich existence, a ještě jen ve fázi beta. 

.