Zavřít reklamu

S každou novou generací iPhonu, s každým novým iOS, se Apple snaží vylepšovat fotografické dovednosti svých zařízení. Ne vždy na to jde skrze změnu hardwaru, protože v dnešní době záleží na softwaru možná více. A to se nyní snaží bourat aplikace Halide. 

I když je optika a senzor stále stejný, výsledek je s novým iOS lepší. Jak je to možné? Chytré algoritmy se totiž upravují, vylepšují a učí se. Mistrem je v tomto třeba Samsung. Ten, i když by to samozřejmě chtěl, typicky vydá novou řadu vrcholných smartphonů Galaxy S, jejichž optika je sice papírově skvělá, ale výsledky jí neodpovídají. Ty se snaží následně vylepšit softwarovými aktualizacemi.

I s relativně špatným hardwarem dokážete udělat dobrou fotku, pokud je přítomný dobrý software. Jenže chceme to? Chceme, aby bylo za výsledkem tolik výpočtů? Pokud ano, můžeme být spokojení s tím, že i v totální noci vlastně vidíme, co fotíme. Jenže pak je zde druhá skupina mobilních fotografů, kteří chtějí maximální realističnost bez zbytečných softwarových hrátek. A pro ně je tu právě aplikace Halide.

Fotografie bez umělých příkras 

Tato oceňovaná aplikace dostala aktualizaci na verzi 2.15, která obsahuje novou funkci uživatelům umožňující pořizovat fotografie bez jakéhokoli zpracování obrazu pro přirozenější vzhled výsledku. Jmenuje se Process Zero a nepoužívá se v něm žádná umělá inteligence, žádné pokročilé algoritmy, žádná výpočetní fotografie. Jednoduše tak nabízí pravý protiklad toho, co se nyní snaží společnosti do zákazníků tlačit.

Process Zero používá rychlý proces založený na souboru RAW s jednou expozicí. Samotný soubor je 12megapixelový snímek plus soubor RAW DNG určený pro další úpravy. Pracuje rychle, dokonce až 25x rychleji, než když fotografujete do ProRAW. Vzhledem ke své charakteristice může mít ale výsledek značnou zrnitost, barevné aberace a při slabém osvětlení jej téměř nevyužijete. Jednoduše s ním má focení vypadat jako za dob dávno minulých. 

Zajímavostí je, že pokud fotíte do RAWu, tak na tyto snímky můžete v aplikaci ještě Process Zero aplikovat, a to při různých úrovních expozice. Vývojáři o své nové funkci prohlašují, že algoritmy Applu jsou pro drtivou většinu uživatelů iPhonů přínosné, protože s nimi vypadá výsledek skutečně dobře. Ale pokud prostě chtějí, jak by fotografie vypadala bez nich, mají k tomu nově možnost. 

Halide v App Store

.