Zavřít reklamu

Segmentu TWS, tedy zcela bezdrátových sluchátek, se skutečně daří. Prodeje rostou, výrobci stále chrlí nové modely a na dráty si už v dnešní době nikdo nevzpomene. V září bychom se spolu s iPhony 16 a Apple Watch Series 10 měli dočkat i AirPods 4. generace. Ty budou v mnohém jiné než ty předchozí. 

Celosvětový trh s TWS sluchátky zaznamenal rekordní čtvrtletí. Meziročně totiž dokázal růst o 10,6 % (pokud se bavíme o jistém segmentu „chytrých sluchátek“). Tvrdí to alespoň analytická společnost Canalys. V Q2 2024, tedy během období duben až červen, bylo na trh dodáno téměř 106 milionů párů sluchátek, což je zatím nejvíce za jakékoli 2. čtvrtletí roku.

Konkrétně Apple si meziročně polepšil o 3 % a žebříček vede s 18 miliony prodanými AirPody a sluchátky Beats. Druhý je Samsung (včetně společnosti Harman), který zůstal víceméně na stejných 8 milionech. Třetí je indická společnost Boat. Ta svých sluchátek prodala 6,7 milionů.

Apple je král TWS 

Apple začal AirPody 2. generace prodávat už na začátku roku 2019, přičemž jsou stále součástí jeho portfolia. AirPody 3. generace pak přišly v říjnu roku 2021. Přinesly řadu vylepšení, jako změnu tvaru, prostorový zvuk, nové ovládání atd. AirPody 4 přijdou tedy po třech letech a nahradí oba zmíněné modely, protože budou hned ve dvou variantách. Levnější však bude postrádat především ANC. 

Jejich úspěch nebude ani tak záležet na výbavě, jako na ceně. AirPody 2 u Applu aktuálně stojí 3 790 Kč, AirPody 3 pak 4 990 Kč (5 290 Kč s MagSafe pouzdrem). Pokud bude společnost tyto ceny kopírovat, budeme moci být rádi. Protože ale AirPody Pro 2. generace vyjdou na 6 790 Kč, Apple nemá moc kam cenu šponovat, takže by se tomu dalo i věřit.

Bude to jasná rána (a zpráva) pro Samsung, který v červenci představil kopii AirPodů 3. generace a AirPodů Pro v podobě Galaxy Buds3 a Buds3 Pro. První stojí 4 490 Kč a druhý 6 190 Kč. Designově se u Applu inspirují vlastně 1:1 a proto doufáme, že Apple ukáže nový design, který bude pořád funkční, ale stane se stejně ikonickým, jako tomu bylo dosud vlastně u každé generace. A to samozřejmě i jen proto, aby si mohl trapný Samsung drbat hlavu za to, že jeho sluchátka vypadají hned po své premiéře zastarale. 

.