Zavřít reklamu

Je to velká novinka, která dává do těch nejmodernějších technologií nostalgický závan retra. Jenže Apple nové tlačítko Ovládání fotoaparátu v iPhonech 16 pojal komplexněji a zajímavěji, než abyste jej jen tiskli. Co navíc bude umět v aplikacích od vývojářů třetích stran? 

Apple poskytuje vývojářům aplikací API k funkcionalitě tlačítka, takže ti jej mohou směle implementovat do svých titulů a nebude to jen výsadou nativní aplikace Fotoaparát. Nicméně mají trochu svázané ruce. Apple totiž říká, že vývojáři mohou používat funkci jedním ze dvou způsobů: 

  • Posuvník nabízí řadu hodnot, ze kterých lze vybírat, například jak velký kontrast má být na snímek použit. 
  • Výběr nabízí diskrétní možnosti, například zapnutí a vypnutí mřížky v hledáčku. 

Ve finále by tak měly aplikace vývojářů třetích stran umět s tlačítkem Ovládání fotoaparátu dělat to samé, co dělá v samotném Fotoaparátu Applu. Víme přitom, že mnohé chytré hlavy toho dokážou vymyslet o poznání více. Zde to ale nepůjde, protože Apple si to pravděpodobně nepřeje. A to je právě docela škoda, i když samozřejmě co není teď, může být v budoucnu.

Ten plný potenciál teprve uvidíme 

Společnost má pro Ovládání fotoaparátu připraveno více, kdy najde uplatnění i při Apple Intelligence. To nás však zatím mine. Díky své technologii by ale mohlo velice dobře sloužit třeba při procházení internetu, kdy byste jím rolovali stránku, aniž byste se museli dotýkat displeje. Stejně by to ostatně mohlo fungovat všude, kde je přítomno nějaké rolování nabídkou nebo libovolné posuvníky, třeba i ty při úpravě fotografií, posouvání videa atd.

Omezení Applu je ale poměrně logické. Nejdříve nás chce totiž tlačítko naučit používat, až s postupem času mu může přidávat další a další funkce. Na ty navíc nemusíme čekat do další velké verze iOS, ale klidně i jen na desetinové aktualizace iOS 18. 

.