Zavřít reklamu

Chcete mít úspěšný článek? Zde máte jednoduchou kuchařku: požijte výraz Apple, žaloba nebo kombinaci soud, právník a jméno celebrity. Lehce dochuťte slovy dědictví, dcery a charita. Mediální úspěch je zaručen!

Britské stránky The Sun a Daily Mail vypustily do světa „informaci“ o tom, že herec Bruce Willis chce dcerám přenechat svoji kolekci digitální hudby, licenční podmínky iTunes to ale nedovolují. Údajně požádal právníky aby mu pomohli vypracovat žalobu proti Apple.

Daily Mail:

„Willis zjistil, že stejně jako každý, kdo koupil hudbu on-line, ve skutečnosti skladby nevlastní, ale má je pouze zapůjčeny podle licenčních podmínek.
Většina kupujících se při nákupu alba ani neobtěžuje s přečtením podrobných podmínek, které jsou psány malým písmem a souhlasí. Přitom je jasné, že hudbu, kterou si koupili pře iTunes nemohou přenechat další osobě.“

Tématu zlé nadnárodní korporace, která chudému milionáři Bruci Willisovi neumožňuje odkázat svoji digitální sbírku písní, se hbitě chopila i mnohá česká média. iHned s odvoláním na britský Telegraph píše:

„Kdyby Willis s námitkou proti závazku, který je v obchodních podmínkách iTunes vytištěn drobným písmem, uspěl, ulevilo by se milionům frustrovaných uživatelů, kteří nemají prostředky k boji s technologickým gigantem.“

Chápal bych spravedlivý hněv autorův, ale … svéprávný člověk je za své činy zodpovědný. Pokud tedy podepisuje, či stvrzuje kliknutím jakoukoliv smlouvu, měl by být ve svém vlastním zájmu obeznámen s obsahem toho, co podepisuje. Apple navíc při jakékoliv změně licenčních podmínek na tuto skutečnost jasně upozorňuje.

A co na celou aféru říká samotný Brucce Willis? Nic. Ale jeho žena přes svůj Twitter vzkazuje: „Tahle historka není pravdivá.“

.