Zavřít reklamu

Office pro iPad by mohly přijít mnohem dříve, než se původně myslelo. Hra Flappy Bird prý skončila kvůli tomu, že byla příliš návyková. V sedmém letošním Týdnu aplikací se dále dozvíte také to, co si myslím šéf Blockchainu o chování Applu vůči Bitcoinu…

Novinky ze světa aplikací

Apple brání inovacím, říká CEO Blockchain po odstranění aplikace z App Store (10. 2.)

Jak jsme vás již minulý týden informovali, Apple z App Store stáhl aplikaci Blockchain, poslední zbývající aplikaci pro obchodování s Bitcoinem. CEO stejnojmenného vývojářského studia, které za aplikací stojí, nese stažení své aplikace velmi těžce a nebál se utrousit na adresu Applu několik nevlídných slov.

Ve video interview pro CNBC Nicholas Cary prohlásil, že Apple brzdí inovace a stáhl jeho aplikaci bez jakéhokoli rozumného vysvětlení. Cary si myslí, že se Apple svými službami chystá vstoupit na trh mobilních plateb a nekalými prostředky se zbavuje konkurence. Své tvrzení podporuje také tím, že aplikace Blockchain v App Store poklidně figurovala již od července 2012 a stažena byla až nyní.

Spekulovalo se, že Apple chce nějakým způsobem naložit s potenciálem, který představují miliony platebních karet zákazníků v iTunes, a přijít s nějakou inovací na trhu mobilního placení. Cary si však myslí, že platební karty jsou samy o sobě neinovativní, což se rozhodně nedá říct o Bitcoinu. Tato kryptoměna s sebou však stále nese jistou vlnu kontroverze. Opatrnost Applu opravdu může být zcela praktická a podložená, protože s Bitcoinem se pojí některé nepříjemné problémy a podvody. Server The Verge právě před týdnem informoval, že někteří lidé přišli kvůli zlodějům specializovaným na Bitcoin až o 10 000 dolarů.

Zdroj: TUAW

Flappy Bird bylo staženo kvůli návykovosti (11. 2.)

O stažení populární hry Flappy Bird z App Store jsme vás již v týdnu také informovali. Dong Nguyen, který za aplikací stojí, se však pro časopis Forbes rozpovídal o tom, proč se ke stažení herního trháku rozhodl. Nguyen v rozhovoru řekl, že se hra stávala více a více návykovou, což v něm vyvolávalo pocit viny a zmaru.

Flappy Bird byla podle Nguyena hra vytvořená k tomu, aby si ji člověk zahrál na pár minut, když potřebuje relaxovat. Pro mnohé se však hra stala předmětem závislosti a problémem. Aby byl tento problém vyřešen, Dong Nguyen se rozhodl hru z App Store navždy stáhnout.

Autor Flappy Bird mimo jiné také prohlásil, že hru stvořil během dvoudenního nebo třídenního kurzu a nijak neřešil s firmou Nintendo spornou podobnost grafiky s původním herním bestsellerem Super Mario Bros. Myslí si, že stažení hry bylo ve všech ohledech správným rozhodnutím. Na druhou stranu, Dong získal potřebné zkušenosti a renomé, které se chystá využít při vyvíjení nových her, na které se prý můžeme těšit v budoucnu.

Před svým stažením byla hra Flappy Bird téměř měsíc jedničkou v App Store a vydělávala 50 000 dolarů denně díky reklamám uvnitř aplikace. Ještě před oznámením o stažení hry se Dong vyjádřil také v tom smyslu, že mu vadí přílišná pozornost, která je mu kvůli hře všeobecně věnována.

Zdroj: MacRumors

Brněnské studio Alda Games připravuje neobvyklou „tower defense“ strategii (13. 2.)

Studio Alda Games po titulech Zachraň Šneka a Sýrový svět intenzivně pracuje na nové „tower defense“ hře z neobvyklého prostředí. Novinka nese název Defend Your Life a už v květnu se hráčům umožní dostat se do útrob lidského těla. Životně důležité orgány se totiž stanou jeho bojištěm, které bude nutné ubránit před nájezdy nepřátelských virů a bakterií. „Za prvotním nápadem stojí nostalgie seriálu Byl jednou jeden život. Patří mezi moje nejoblíbenější seriály z dětských let. Otázkou už jen bylo, do jakého žánru lidské tělo napasovat. Volba padla na „tower defense“. Tento žánr se těší obrovské oblibě a zároveň je jako stvořený pro dotyková zařízení,“ vysvětluje šéf studia, Aleš Kříž.

Hráči se mohou těšit na 15 úrovní s originální a osobitou grafikou, oživených množstvím animací a už teď se počítá s dalšími levely. K dispozici budou 4 základní typy budov s mnohými vylepšeními a strom speciálních rozšíření. Svoje strategické a taktické myšlení si hráč otestuje v boji proti 20 druhům nepřátelských jednotek a hlavnímu bossovi na konci každé herní etapy. Prostředí a většina jednotek vychází ze skutečných reálií.Součástí hry je i encyklopedie, která poskytuje kompletní údaje o všech jednotkách ve hře.

Vydání hry Defend Your Life je naplánováno na květen 2014. Dostupná bude pro mobilní zařízení s operačními systémy iOS, Android a Windows Phone.

Zdroj: Tisková zpráva Alda Games

Office pro iPad možná vyjde dříve, než Microsoft původně plánoval (14. 2.)

Kancelářský balík Office pro iPad od Microsoftu je již dlouho napjatě očekávaný. Nyní se však objevily zvěsti o tom, že by mohl přijít dříve, než většina lidí očekávala. Zdroje magazínu ZDNet dokonce tvrdí, že by se Office měl na tabletu od Applu objevit ještě před zveřejněním první dotykové Windows verze.

Původně byl Office pro iPad naplánovaný až na podzim 2014, ale Mary Jo Foleyová ze ZDNet od spolehlivého zdroje uvnitř společnosti vyzvěděla, že v Microsoftu chtějí očekávaný softwarový produkt vypustit hned, jak bude hotový, a to i kdyby to mělo být před vypuštěním dotykové verze pro Windows. Podle Mary Jo Foleyové by ke zveřejnění mohlo dojít již v první polovině roku 2014.

Údajně ještě není jisté, v jaké formě se Office na iPad dostane, ale je pravděpodobné, že bude následovat svoji iPhone verzi a ke koupi bude skrze předplatné Office 365. Integrace s cloudovým úložištěm OneDrive je také téměř jistá.

Zdroj: MacRumors

Nové aplikace

One Word CZ

Chcete si procvičovat anglická slovíčka netradičně? Můžete zkusit českou aplikaci One Word CZ, která vám každý den naservíruje jedno anglické slovíčko včetně překladu, výslovnosti a použití ve větě. One Word CZ vás ve vybranou denní dobu umí upozornit, že je k dispozici nový výraz, na výběr je také obtížnost.

[button color=“red“ link=“http://clkuk.tradedoubler.com/click?p=211219&a=2126478&url=https://itunes.apple.com/cz/app/one-word-cz/id765054906″ target=““]One Word CZ – zdarma[/button]

Numerical

Za systémové aplikace v iOS 7 existuje mnoho alternativ. Pokud hledáte náhradu za kalkulačku, jednou z povedených aplikací, kterou ji můžete nahradit, je Numerical: Calculator Without Equal. Jedná se o kalkulačku s rozhraním navrhovaným přímo pro iOS 7, a to jak po grafické, tak funkční stránce. Hledáte-li kalkulačku, která lahodí oku, může být Numerical tou pravou volbou. Počítání pak navíc usnadňují také gesta, tolik typická pro iOS 7, kterými můžete mazat číslice, ukládat výsledky a znovu je vyvolávat. Jak již název aplikace napovídá, nenajdete v této kalkulačce žádné znaménko „rovná se“. Numerical jakýkoliv zadaný příklad okamžitě spočítá, takže se nemusíte žádným klikáním na znaménko „rovná se“ zaobírat. Nechybí podpora mocnin a závorek, takže základní matematické úkony s Numerical hravě zvládnete.

[button color=“red“ link=“http://clkuk.tradedoubler.com/click?p=211219&a=2126478&url=https://itunes.apple.com/cz/app/numerical-calculator-without/id804548449?mt=8″ target=““]Numerical: Calculator Without Equal – 2,69 €[/button]

[vimeo id=“85879532″ width=“620″ height=“550″]

Důležité aktualizace

BBM

Hned několik novinek si pro svou iOS aplikaci přichystalo BlackBerry. Jeho Messenger nyní umí BBM Voice, tedy volání po síti zdarma mezi BBM kontakty. Vše funguje i mezi iOS a Androidem a vedle Wi-Fi připojení stačí i běžné mobilní. Sdílet můžete nyní v BlackBerry Messengeru také svou polohu a napojit se lze například na Dropbox a pohodlněji sdílet různé dokumenty. Ve zprávách se nachází 100 nových emotikonů.

Rdio

Populární streamovací služba Rdio se může pochlubit také poměrně povedenými aplikacemi pro iPhone a iPad. Ty teď navíc dostaly novou aktualizaci a jsou zase o něco schopnější. Jednou z hlavních novinek nové verze je možnost upravovat playlisty a psát recenze.

Kromě vytváření nových playlistů a přidávání skladeb je možné také skladby odebírat či manuálně měnit jejich pořadí. Nová verze Rdio také umožňuje uživatelům i kritikům ohodnotit recenzí alba či playlisty, ale také všechny recenze přímo v mobilní aplikaci číst. To dříve možné nebylo. Aplikace se přirozeně dočkala také oprav menších chyb, nepatrných vylepšení v uživatelském prostředí a tak dále.

Path

Osobní sociální síť Path byla jednou z posledních aplikací svého druhu, která čekala na redesign pro iOS 7. Ten nyní konečně přišel ve verzi 3.4, která přináší zejména právě přepracované rozhraní ladící s novým operačním systémem.

Shazam

Aktualizace se dočkala také populární aplikace na rozpoznávání hudby Shazam. Verze 7.4.0 přichází jen s malými vylepšeními, ale je jakousi přípravou na větší a důležitější aktualizaci, které bychom se měli dočkat již koncem tohoto měsíce. S aktualizací se Shazam opět více zaměří na obsah a nabídne rychlejší a snazší přístup k některým textům písní, televizním výsledkům a hudebním videům.

Shazam, jehož úkolem je poslechnout a následně identifikovat píseň pomocí své obrovské databáze, se chystá na poměrně výrazný redesign a vybrána tedy byla testovací skupina, která ho má ověřit. Díky tomu mají někteří uživatelé k novým funkcím přístup již nyní s verzí 7.4.0, mezitím co ostatní si musí počkat až na verzi 7.5.0.

Přepracovaný Shazam nabízí nové uživatelské rozhraní složené z karet, které vám snadno a nenásilně podstrčí například text rozpoznané písně, odkaz na Rdio i Spotify, další doporučené písně a podobně. Pokud nejste mezi vybranými jedinci testovací skupiny, mnoho změn v aplikaci zatím nepoznáte.

Dále jsme informovali:

Slevy

Aktuální slevy vždy naleznete v pravém bočním panelu a na našem speciálním Twitter kanálu @JablickarSlevy.

Témata:
.