Zavřít reklamu

Včera jsme informovali o vydání třetích betaverzí iOS 9 a OS X El Capitan. V případě OS X se dalo očekávat, že veřejná beta verze vyjde vyjde nedlouho po třetí vývojářské, bylo tomu tak totiž už u předchozí velké verze systému. U iOS 9 je to naproti tomu poprvé, co je beta velké verze systému dostupná i uživatelům bez vývojářského účtu.

OS X El Capitan přináší novinky jako vylepšené Mission Control a Spotlight a rozšířené funkce aplikací jako Safari, Mail, Poznámky apod., jeho hlavním zaměřením je ale zlepšování stability a výkonu. Přesto se nedoporučuje instalovat nedokončenou, testovací verzi systému na svůj hlavní počítač, případně je dobré mít kompletně zálohovaný ten, na který bude instalována. Jak je z názvu jasné, testovací verze slouží především k eliminaci chyb, pokud tedy máte k dispozici pouze jeden Mac, který je zároveň vaším hlavním počítačem, instalovat OS X El Capitan nyní je risk.

Stejně tak, pokud si chcete vyzkoušet iOS 9 před vydáním konečné verze, je dobré tak učinit pouze u sekundárního telefonu či tabletu, nebo alespoň počkat na příští betu, která by měla být stabilnější. Před instalací bety byste navíc měli dané zařízení rozhodně kompletně zazálohovat. V testovací verzi nové verze systému by se sice již neměly objevovat žádné fatální chyby, stále však lze očekávat sníženou výdrž baterie (i když plná verze iOS 9 ji slibuje zvýšit) a pády aplikací třetích stran způsobené nedokončenou optimalizací pro nový systém.

Pokud se rozhodnete do programu veřejného testování OS X El Capitan či iOS 9 zapojit, můžete tak učinit z webu Applu. Součástí odkazované stránky je také sekce FAQ s návodem na zálohování a instalaci zkušební verze a vrácení se na verzi předchozí.

iOS 9 slibuje, podobně jako El Capitan, méně nových funkcí a větší zaměření na stabilitu a výkon. Kromě vyšší výdrže baterie a menší náročnosti na místo iOS 9 rozšíří funkce mnoha systémových aplikací a iPadům přidá schopnost pravého multitaskingu.

Konečné verze obou operačních systémů lze očekávat v září.

Zdroj: TheVerge (1, 2)
.